Nu skal Grækenland til euro-eksamen igen-igen

Grækenland skal fredag præsentere sin liste med reformer for euro-landenes finansministre. Hvis den ikke bliver godkendt, der der lukket for yderligere hjælpepakker.

Grækenlands finansminister Yanis Varoufakis i samtale med direktør Christine Lagarde fra Den Internationale Valutafond. Grækenland skal alene i maj betale én milliard euro tilbage til valutafonden. Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Eurogruppens finansministre mødes i dag i Riga og dagsordnen er endnu en gang den kriseramte græske økonomi. Mødet har særligt den krævende græske reformliste på dagsordenen, hvor ministrene vil gå listen kritisk igennem.

Grækenland er blevet afkrævet yderligere reformer af økonomien, hvis de skal gøre sig håb om endnu et lån fra euro-landene. Senest ved udgangen af måneden skal en reformpakke være på plads.

Grækenland har advaret om, at man er ved at løbe tør for kontanter og har beordret offentlige instanser om at overføre alle kontantbeholdninger til staten. Torsdag sagde Angela Merkel, at man må gøre alt for at Grækenland ikke løber tør for penge. Men de græske advarsler om at løbe tør for penge har været en vedvarende advarsel flere år nu, uden det er sket, hvilket blandt andet får Nordea til at konkludere, at det mere handler om forhandlingstaktik end realiteter.

Blandt bankanalytikerne lader konsensus at være en tro på en aftale mellem euro-landene i maj eller juni, altså senere end tidligere udmeldt potentielt langt efter Grækenlands næste tilbagebetalingsdatoer for lån. Der er til gengæld ingen tro på, at en aftale vil løse de græske problemer.

Grækenland skal i maj betale én milliard euro tilbage til Den Internationale Valutafond, hvis direktør, Christine Lagarde, har gjort klart, at Grækenland kan glemme alt om en udsættelse af tilbagebetalingerne.

Her er de lån, grækerne skal tilbagebetale i maj

1. maj: 200 mio. euro til Den Internationale Valutafond
8. maj: 1,4 mia. euro i kortløbende obligationer
12. maj: 800 mio. euro til Den Internationale Valutafond
15. maj: 1,4 mia. euro i kortløbende obligationeru

Dertil kommer 2,5 mia. euro i pensionsudbetalinger og offentlige lønninger ved udgangen af maj.