Nu samles kræfterne til en fælles kamp for den fri handel

Danmarks Rederiforening har sat sig i spidsen for en ny og åben klub, der skal kæmpe for fri handel. LO bakker op om initiativet, der er døbt »Free Trade Fight Club«.

I onsdagens Berlingske Business lancerer danske erhvervsfolk og politikere »Free Trade Fight Club«, der er tænkt som en platform for den frihandel, som et lille, åbent samfund som Danmark er så afhængigt af. Foto fra containerterminalen i Los Angeles: Robyn Beck/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu skal der for alvor kæmpes for fri handel. Den amerikanske præsident, Donald Trump, og andre, der vil begrænse den fri handel, skal have et modspil.

Med Danmarks Rederiforening i spidsen vil en lang række organisationer starte en kamp for den fri handel. De andre organisationer er i første omgang Dansk Erhverv, Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer. De har fået folketingspolitikere fra henholdsvis Venstre, Socialdemo­kratiet og de Radikale med på vognen. Initiativet er blevet døbt »Free Trade Fight Club«.

Underdirektør i Danmarks Rederiforening Jacob K. Clasen understreger, at der bestemt ikke er tale om nogen lukket klub. Blandt andet vil diverse fagforeninger også blive indbudt til at deltage.

I et debatindlæg i onsdagens udgave af Berlingske Business skriver den ny klub, at hele 735.000 danske arbejdspladser skyldes eksport af varer og tjeneste til udlandet. Men desværre er det tydeligt, at vi ikke længere kan tage fri handel for givet. Blandt andet fordi USA har slået bak, lyder det i indlægget.

»Her i landet er der relativt høj opbakning til frihandel, men tager vi syd for grænsen, er billedet et andet. Vores tanke er ikke, at vi skal mødes i den nye klub og finde alle de gode argumenter for fri handel. Vores tanke er, at vi skal dele analyser, så vi bedre forstår de positive effekter, men også de negative effekter ved globaliseringen. Den er ikke kun et gode. Globaliseringen kan også være skadelig for nogle,« siger Jacob K. Clasen, der fremhæver, at vi i Danmark har været gode til at håndtere den udfordring, som opstår, når nogen mister deres job på grund af globaliseringen. Det er blandt andet sket via efteruddannelse og lignende.

»Det har man måske ikke helt været på samme måde i andre lande. I USA er fortællingen med Donald Trump, at mange har mistet deres job på grund af fri handel. Men vi kan se, at mange har mistet deres job på grund af ny teknologi. Vi vil gerne have flere fakta på bordet,« siger Jacob K. Clasen.

Der skal være balance

De tre folketingspolitikere, der foreløbig er med i initiativet, er Morten Bødskov (S), Martin Lidegaard (R) samt Torsten Schack Pedersen (V).

Torsten Schack kan godt forstå, hvis der er nogen, som frygter fri handel, men han fremhæver, at vi i Danmark er blevet meget rigere på globaliseringen.

»Jeg synes, at det er bekymrende, at let­købte populistiske udsagn om, at vi bare kan klare os selv, har alt for frit spil,« siger Torsten Schack Pedersen.

»Hvis man overfører nogle af de dommedagsprofetier, der er i dag, til for 40 til 50 år siden, hvordan ville vi så have reageret dengang? Vi kunne have valgt at kæmpe for at have en bevaret tekstilindustri med syersker i Danmark. Vi valgte i stedet modellen med at bruge vores høje vidensniveau til at skabe service og produktudvikling. Vi er et velstående samfund – ikke på trods, men på grund af frihandel,« siger Torsten Schack Pedersen.

På lønmodtagersiden bakker LO op bag initiativet fra rederiforeningen og de øvrige organisationer.

»Det kan først og fremmest bidrage til at holde debatten på sporet. Det er helt afgørende, at der blandt politikere og erhvervsliv er forståelse for, at der skal være balance mellem frihandel og åbne grænser på den ene side og lønmodtagerrettigheder og menneske­rettigheder på den anden side,« siger LOs næstformand, Arne Grevsen.

»Ellers risikerer vi, at folk vender ryggen til udviklingen og dermed skader den frihandel, der i sidste evner gavner os alle sammen. Heldigvis har danskere generelt en god forståelse for, at vi som en lille åben økonomi har brug for at handle med andre lande,« siger Arne Grevsen.