Nu kan Bitcoin blive splittet i to

Resultatet kan blive en helt ny variant nummer to af Bitcoin ved navn Bitcoin Cash.

A Bitcoin (virtual currency) coin is seen in an illustration picture taken at La Maison du Bitcoin in Paris, France, June 23, 2017. REUTERS/Benoit Tessier/Illustration Fold sammen
Læs mere
Foto: BENOIT TESSIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bitcoin-miljøet har længe været enige om, at der måtte gøres noget for at øge kapaciteten på Bitcoin-netværket, så det kan håndtere flere transaktioner pr. sekund.

Der har imidlertid også været stor uenighed om, hvordan man skulle løse dette flaskehalsproblem på den bedste måde.

Den ene mulighed var at komprimere informationen i blokkæden, så man kan foretage flere transaktioner. Den anden løsning var at øge størrelsen på blokken.

Tidligere i sommer blev parterne enige om en opgradering, som indebar begge dele: den fik navnet SegWit2x, også kaldet »New York-aftalen.« Enigheden gav et stort prishop for kryptovalutaen.I første fase, som sættes i søen den 1. august, kommer der en opdatering, hvor informationerne i blokkæden er komprimeret. Det ventes også, at der kommer en anden større ændring, som en reaktion på dette, fortæller leder i Norges Bitcoin- og Blockchainforening, Stephan Nilsson.

»Der findes en del grupper, som ikke stoler på, at del to af aftalen bliver gennemført - altså at størrelsen på blokken fordobles i november. De har sagt, at de vil lave en »chain split«, hvor man laver en kopi af Bitcoin kaldet Bitcoin Cash. Det er dette, vi tror vil ske her tirsdag,« siger Nilsson til E24.

Får automatisk Bitcoin Cash

Opdateringen af programvaren er en såkaldt soft fork. De, som handler med Bitcoins, må selv opdatere sin programvare for at få adgang til de nye funktioner i Bitcoin Segwit.

Når opsplitningen af blokken indtræffer, vil indehaverne imidlertid automatisk eje lige mange af begge Bitcoin-varianter.

»Har du en Bitcoin i dag, vil du have en Bitcoin Segwit og en Bitcoin Cash i morgen,« siger Nilsson.Det er uvist, hvilken af disse to som kan siges at være den »originale« Bitcoin, eftersom det originale også bliver ændret som følge af opgraderingen.

Positivt uanset hvad

De to parter i Bitcoin-miljøet har tiltro til hver sin variant, som begge sandsynligvis vil være operative fra i morgen.


I dag er én Bitcoin omkring 2.700 dollar værd (17.121 kroner). Vurderingerne for Bitcoin Cash ligger ifølge CNBC i omegnen af de 288 dollar (1.826 kroner). Nilsson understreger dog, at dette blot er gætterier.

»Om en af dem bliver mere værd end den anden kommer helt an på, hvordan markedet reagerer i tiden fremover. Mange tror, at prisen på Bitcoin Cash vil stige voldsomt, og at markedet vil synes bedst om denne variant. Men det er vanskeligt at spå om,« siger Stephan Nilsson.Der er blevet spekuleret i, om skeptikere i forhold til Bitcoin Cash vil forsøge at sælge disse med det samme. Nilsson råder derimod til at have is i maven.

»Det sikreste, man kan gøre, er at beholde begge varianter og se, hvordan markedet reagerer. Måske bliver det win-win for begge varianter,« siger han.

Nilsson peger også på, at man den seneste tid har set, at Bitcoins ganske hurtigt har indhentet tabt værdi igen efter negative nyheder. Han tror, at dette også vil være tilfældet denne gang.

»Vi kan komme til at se et dyk i priserne i morgen, men det vil antageligt hurtigt udligne sig igen. Uanset hvad der sker, er dette positivt for Bitcoin i det lange løb, og værdien kan gå betydeligt op den kommende måned.«