Nu har Sverige også negativ rente

Sveriges Riksbank følger Danmarks eksempel og har torsdag formiddag sænket renten til minus 0,1 procent, køber statsobligationer for 10 mia. og er klar med mere. Dog ikke pga. angreb fra valutaspekulanter, men for at sætte gang i væksten.

Foto: Torben Christensen. Torsdag fulgte Sveriges Riksbank Danmarks eksempel og sænkede renten til minus 0,1 procent, køber statsobligationer for 10 mia. og er klar med mere. Dog ikke pga. angreb fra valutaspekulanter, men for at sætte gang i væksten.
Læs mere
Fold sammen

Den svenske Riksbank sænker renten med 0,1 procentpoint til minus 0,1 procent, køber statsobligationer for 10 milliarder svenske kroner og gør det klart, at man er parat til at gøre meget mere meget snart.

Dermed følger Sverige Danmarks eksempel med negative renter, men af andre grunde.

Mens de mange danske rentenedsættelser er et forsvar af den danske fastkurspolitik, handler det for Riksbanken i Stockholm om at sætte mere gang i svensk økonomi.

Landet kæmper for at få væksten i gang og inflationen op, men geopolitisk uro har gjort opgaven så meget sværere, at Riksbanken nu tager pengepolitisk affære.

»Der er tegn på, at den underliggende inflation er bundet ud, men omverdenen er blevet mere usikker, og der øger risikoen for, at inflationen ikke stiger tilstrækkelig hurtigt. Riksbankens direktion har derfor besluttet at gøre pengepolitikken mere ekspansiv ved at sænke reporenten med 0,10 procentpoint til -0,10 procent,« skriver Riksbanken som samtidig sænker sin renteprognose.

Og man er klar til at gøre mere med ganske kort varsel, understreger Riksbanken.

»For at sikre, at inflationen bevæger sig i den rigtige retning er Riksbanken klar til at gøre pengepolitikken endnu mere ekspansiv, endda mellem de ordinære pengepolitiske møder, hvis det bliver nødvendigt. Det vil i første omgang handle om at sænke reporenten yderligere, udskyde forhøjelser af den til fremtiden og øge opkøbet af statsobligationer. Derudover kan det blive nødvendigt med et program som udlåner penge til virksomheder via bankerne,« skriver Riksbanken.