Nu går Trump efter de spanske olivenbønder

Det amerikanske handelsministerium undersøger mulig spansk dumping af oliven på det amerikanske marked. Truslen om toldafgifter får nu EU til at komme på banen.

Foto: Shutterstock, Jim Watson. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun kinesisk stål og canadisk træ, der er på Trumps radar i den amerikanske præsidents hårde kurs over for import fra andre lande.

Som det seneste undersøger det amerikanske handelsministerium, om spanske olivenbønder dumper oliven på det amerikanske marked. Det er specifikt de milde, billige og stenfri oliven, som er i søgelyset.

Senest mandag og muligvis allerede i dag bliver der truffet en afgørelse, som potentielt set kan resultere i hårdere handelsafgifter for de spanske olivenbønder, skriver Bloomberg.

Der ikke er mange lokale olivenbønder i USA, men det er et vigtigt marked for Spanien, som står for næsten halvdelen af den amerikanske import, og de potentielle restriktioner kan ifølge den spanske eksport-association Asemesa koste den lokale industri mere end 2,5 milliarder kroner inden for fem år.

»De amerikanske producenter bruger klagen til at prøve at eliminere konkurrencen fra de spanske producenter, hvilket kan gå ud over den amerikanske forbruger,« siger Asemesas generalsekretær, Antonio de Mora, til Bloomberg.

Ifølge Antonio de Mora rækker klagen udover olivengrenene, fordi den »sætter spørgsmålstegn ved grundsøjlerne i den fælles landbrugspolitik« i EU, siger han til det amerikanske medie. Af samme årsag har EU-kommissionen fulgt sagen siden, der blev klaget over de spanske oliven-producenter, som nu får juridisk støtte af EU.

»Den Europæiske Kommission går ind i det her for at forsvare de spanske producenters ret til at eksportere til USA på linje med World Trade Organizations regler,« siger en talsmand for EU til Bloomberg.

Frygten er blandt andet, at den amerikanske undersøgelse kan skabe præcedens for andre sektorer.