Nu går det for vidt med alle de sygemeldinger

100 af DSBs lokoførere meldte sig syge i forbindelse med en konflikt med ledelsen, og nu har Enhedslistens borgmester i Købehavn meldt sig syg efter en venindes voldtægtssag. Vi må have et opgør med den kultur, hvor det er OK at melde sig syg, selv om man ikke er syg.

Enhedslistens borgmester i København, Ninna Hedeager Olsen, har meldt sig syg, efter at hendes veninde har anmeldt en voldtægt, som angiveligt foregik i borgmesterens lejlighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Sidste år meldte over 100 af DSBs lokoførere sig syge under en konflikt med ledelsen. Antallet af sygdomstilfælde var dermed tre gange højere end normalt. Det fandt DSBs ledelse sig fornuftigvis ikke i og indbragte lokoførerne for Arbejdsretten for maskeret arbejdsnedlæggelse.

I Danmark er der ellers tilsyneladende en generel accept af, at det er OK at melde sig syg på arbejdsgiverens eller skatteydernes regning, selv om der er tvivl om, hvorvidt man nu også virkelig er syg, eller om man sygemelder sig af andre årsager. Senest har Enhedslistens borgmester i København, Ninna Hedeager Olsen, meldt sig syg og holder pause fra politik, efter at en veninde angiveligt blev voldtaget til en fest i borgmesterens lejlighed for mere end to måneder siden. En mandlig festdeltager og tidligere medlem af Enhedslisten er nu tiltalt for voldtægten.

Sygeliggjort nation

Læge Marianne Mørk Mathisen, som indtil for nylig sad i regionsrådet i Region Syddanmark for Liberal Alliance, men nu er løsgænger, har gjort sygemeldinger uden sygdom til en af sine mærkesager og forlanger et opgør med den danske sygemeldingskultur. Hun mener, at vi er ved at sygeliggøre hele nationen uden tanke for, hvad der er sygdom, og hvad der er naturlige knubs i livet.

Marianne Mørk Mathiesen er en af de få, som tør tage fat på det tabubelagte emne, hvilket hun da også har fået tæsk for. Hun er kontant og langer ofte ud efter politikerkolleger, som melder sig syge uden lægelig grund. Hun beskylder dem for at tage af velfærdskassen, så der bliver mindre til syge, der reelt ikke kan passe deres arbejde.

Som praktiserende læge har Marianne Mørk Mathiesen siddet i første række til at møde almindelige danskere, som ønsker lægeerklæringer for det ene og det andet, så de kan slippe for at gå på arbejde. Vi øser her fra de erfaringer, som hun har indhentet i egen praksis:

Orkede ikke passe hesten

En ung kvinde ville sygemeldes, fordi hun følte sig stresset. Efter arbejde var hun ofte så træt, at hun ikke orkede at passe sin hest! En mand i aktivering var pålagt arkivarbejde, som han fandt så deprimerende kedeligt og rutinepræget, at han ville melde sig syg! En kvinde med tre børn var langtidssygemeldt på grund af depression, men mødte glad op i konsultationen, da hun ventede sit fjerde barn og ønskede en ny sygemelding! En ung kvinde havde mistet sin bedstemor og var sygemeldt på anden måned!

Marianne Mørk Mathiesen kender også eksempler fra fagforeningerne, som ofte råder medlemmer til at sygemelde sig, hvis medlemmet skal lide den tort at arbejde i f.eks. tre måneder i et job, hvor den pågældende er opsagt. Hun oplever også, hvordan kommunale jobcentre har ladet ledige gå langtidssygemeldte i måneder, uden at deres sygdom har været vurderet af en læge. Eller som ønskede en langtidssygemelding forlænget, fordi den ledige var i gang med et aktiveringsprojekt.

Det er nødvendigt med at opgør med kulturen i Danmark, hvor det er OK at melde sig syg, blot fordi livet er hårdt. Og politikerne må gå forrest!