Nu er USAs vækst også en del af valgkampen

Selv om væksten er stigende i USA, går den mange ram forbi. Derfor drages de mod Donald Trump, der lover mindre bureaukrati ned over hovedet på erhvervslivet. Foto: Chip Somedevilla/AFP Fold sammen
Læs mere

Den amerikanske vækst steg med hele 2,9 procent i tredje kvartal, hvilket gav anledning til betydelig optimisme, selv om tallet selvfølgelig hurtigt blev en del af valgkampen.

Republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump, hånede selvfølgelig stigningen. Han hævdede, at den skyldes, at centralbanken stadig poster milliarder ud i økonomien.

»Vi skal klare os uden støttepenge«, lød det fra kandidaten.

Demokraternes kandidat, Hillary Clinton, mente selvfølgelig, at tallene viser et USA på rette vej efter en lang­varig finanskrise.

Problemet med en række af disse såkaldte nøgletal er, at der er mange, der ikke mærker fremskridtene. For selv om de viser, at det går bedre, er der mange vælgere, der ikke mærker fremgangen. Og selv om det generelt går godt i USA hos Clintons vælgere, har Trumps tilhængere mere grund til at være bekymrede. Sådan groft sagt.

Den skillelinje har selvfølgelig altid været mellem dem, der er med i opsvinget, og dem, der tabes på grund af arbejdsløshed. Men det er blevet mere tydelig under den her valgkamp, hvor alle kender nogen, der på en eller anden måde har fået det værre under krisen.

Også fordi de republikanske vælgere ved tidligere valg har været mere blandede i økonomisk sammenhæng. Trump har fået nye tilhængere, der mærker krisen på deres egen krop, og det giver pludselig en række nye skillelinjer i amerikansk politik.

Men hvem mærker ikke fremgangen? Det er ud over de arbejdsløse fra mine- og stålindustrien og fra de nedlagte bilfabrikker de mindre erhvervsdrivende. Og de stemmer også på Trump.

Når man som jeg kører rundt i USA for at skrive om valget, og om hvad vælgerne tænker om kandidaterne, er det tydeligt, at der hos de mindre erhvervsdrivende er en fornemmelse af, at USA er ved at drukne i bureaukrati.

Lad os tage noget så nært som kartoffelavlerne i Idaho – USAs kartoffelstat. Jeg talte med en af disse kartoffeldyrkere ved en tilfældighed i Las Vegas, hvor Clinton og Trump skulle debattere. Han var Trump-mand og for nylig omvendt. Hvorfor? Jo, fordi han gennem mange år har oplevet, at der under præsident Barack Obama er kommet så mange nye bureaukratiske regler, der gør det svært at sælge kartofler. Nye regulativer om registrering af høsten og konstante kontrolbesøg for at finde ud af, om det også er økologisk nok. Altsammen sket gradvist over mange år. Også med et bureaukrati, der rækker flere præsidentled tilbage, selv om mange af reglerne givetvis ikke er føderale eller skyldes præsidenten, men skyldes lokale regler eller Kongressens love.

Men det er ligegyldigt set fra Idaho, hvor min ven producerer bagekartofler. Det har han normalt kunnet leve af. Men i dag har han en skov af eksperter til at hjælpe sig fra »eksportkonsulenter« for at sende kartoflerne ud af staten til revisorer, der skal klare at holde skattevæsenet fra døren, til kontrollanter fra de mange virksomheder, som han også sender kartoflerne til. F.eks. burgerkæder, som bruger hans kartofler til pommes frites. Der er nok at gøre, kan man forstå.

Et andet sted møder jeg en købmand, der klager over det samme – at bureaukratiet er blevet for tungt – og at han derfor overvejer at blive en del af en større kæde. Alt det kan man sikkert også genkende i Danmark – at regler er ved at kvæle det frie initiativ. Men i den her valgkamp har det betydning, fordi den ene kandidat er indbegrebet af selvstændigt erhvervsliv og selv siger, at han kender alle bureaukraiske regler og vil afskaffe dem. Den anden kandidat – Clinton – kan højst svinge sig op til at fortælle om sin far, der kæmpede som en lille forretningsmand med regningerne. Hendes erfaring på det område er lig nul. Hun har været offentligt ansat i det meste af sit liv.

Så når tallene for en større vækst tikker ind som en nyhed, er der mange, der trækker på skuldrene og siger, at det er de andres vækst. Ikke min. Og disse vælgere – uanset om de er lønmodtagere eller mindre selvstændige – er den magtbase, som Trump er sikker på at have som vælgere.

Clintons vælgere findes i højere grad i den mere solide middelklasse. USA er mere delt end nogensinde før.