Nu bliver renten i USA kørt i stilling til et løft

Den amerikanske centralbank ventes onsdag aften dansk tid at sende et signal om, at en rentestigning er nært forestående og formentlig kommer inden årets udgang. Det er noget, som også kan få renten til at stige herhjemme og sende dollaren op i pris.

Centralbankchef Janet Yellen har i hvert fald flere gange understreget, at renten vil blive hævet »forsigtigt og gradvist«, sådan at der ikke burde komme store overraskelser, som sender aktiekurser eller boligpriser ned med stor fart. Fold sammen
Læs mere
Foto: SHAWN THEW

En amerikansk rentestigning, som også kan sende renten op herhjemme og styrke den amerikanske dollar, er på trapperne.

Præcist, hvornår den kommer, er noget nær umuligt at sige. Men de finansielle markeder, som nærmest er stormestre i at opsnuse vigtige økonomiske begivenheder, venter mindst ét rentehop i år og en hel stribe i 2016, så renten i USA vender tilbage til et mere normalt niveau på måske to til tre procent.

Onsdag aften dansk tid vil den amerikanske centralbankchef, Janet Yellen, fortælle, hvad »The Federal Open Market Committee« (FOMC) har besluttet. Denne komité består af 12 medlemmer fra det amerikanske centralbanksystem og fastlægger den amerikanske pengepolitik helt uafhængigt af det politiske system.

»Men der kommer næppe nogen meget klar melding onsdag aften. Janet Yellen vil efter alt at dømme forsætte med at antyde, at renten snart skal op, og at det vil ske i et langsomt tempo, der afhænger af, hvordan økonomien udvikler sig,« siger seniorøkonom Tina Winther Frandsen fra Jyske Bank.

Chefstrateg Henrik Drusebjerg fra Carnegie Investment Bank tror også, at Janet Yellen vil fortsætte fremad på listefødder mod næste rentestigning.

»Måske vil Federal Reserve endda denne gang understrege, at renten skal stige langsommere og over en endnu længere periode, end de tidligere har antydet, fordi usikkerheden om den økonomiske fremgang stadig er stor,« siger Henrik Drusebjerg.

Det er blandt andet den fortsatte gældskrise i Grækenland og de store kursfald på aktiemarkedet i Kina, som har skabt usikkerhed på det seneste. Samtidig fortsætter inflationen i USA med at ligge et godt stykke under de to procent, der er smertegrænsen for Federal Reserve.

Men med meget stor sandsynlighed vil renten blive hævet på ét af de tre pengepolitiske møder, som skal afvikles i USA inden årets udgang og til september, oktober og december. Finansmarkedet har allerede indpriset én rentestigning, og det er derfor især, hvis der kommer mere end dette, at dollaren kan ventes at stige i kurs.

Tidligere har rentestigninger i USA smittet tydeligt af på Danmark og Europa. Men sammenhængen er ikke helt så tydelig som før, fordi Den Europæiske Centralbank (ECB) for tiden er i gang med et større program for opkøb af obligationer og andre værdipapirer, som netop har til formål at presse renten ned og svække euroen.

Men når renten formentlig i løbet af få måneder sættes op i USA, bliver det den første rentestigning i tæt ved ti år og helt præcist siden 29. juni 2006, hvor Federal Reserve hævede renten fra 5,0 til 5,25 procent.

Denne efter nutidens målestok ganske høje rente på 5,25 procent blev fastholdt frem til efteråret 2007, hvor økonomisk dramatik af en nærmest helt enestående slags brød løs. Det var finanskrisens første livstegn, der viste sig her. Det førte til en større nedsmeltning, hvorfor renten ad flere omgange blev sænket i store hug på 0,5 procentpoint og ikke med de 0,25 procentpoint, som ellers er det normale. Så allerede i 2008 var renten helt nede på 0,25 procent, hvor den har ligget lige siden. Samtidig blev de første programmer for opkøb af obligationer, der kaldes for kvantitative lempelser, sat i søen.

Den amerikanske centralbank kan med andre ord ikke beskyldes for at have manglet handle­kraft, da pengepolitikken skulle lempes. Men nu ser det ud til, at en mere forsigtig kurs er vejen frem, når de store pengepolitiske stimulanser skal trækkes i land igen, og renten skal tilbage på et mere normalt niveau.

Centralbankchef Janet Yellen har i hvert fald flere gange understreget, at renten vil blive hævet »forsigtigt og gradvist«, sådan at der ikke burde komme store overraskelser, som sender aktiekurser eller boligpriser ned med stor fart.

Sidst da der i maj 2004 blev varmet op til den første rentestigning i flere år hos Federal Reserve, skete det ved at droppe en formulering om, at de ville være »tålmodige med at sætte renten op«. I stedet blev formuleringen ændret til, at de ville »hæve renten på en forsigtig måde« eller »measured pace«, som der helt præcist blev sagt.

Den snarlige amerikanske rentestigning kan i bedste fald sende et lettelsens suk gennem de finansielle markeder, fordi det vil være et sikkert tegn på, at amerikansk økonomi nu, langt om længe er på vej tilbage til mere normale tider, og at krisen er et overstået kapitel.