Nu åbner portene til Kinas første Disneyland

Efter 10 års planlægning og fem år med byggearbejde åbner Shanghai Disney Resort i Kina

Adm. direktør i Disney, Bob Iger, fortæller om sine planer foran en model af det nye Shanghai Disney Resort til en pressebegivenhed i Shanghai i juli 2015 Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHANNES EISELE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kineserne får nu bedre mulighed for at møde Mickey Mouse, Dronning Elsa og alle de andre. Efter 10 års planlægning og fem års byggearbejde har Walt Disney Co. annonceret, at Shanghai Disney Resort åbner den 16. juni.

Temaparken i Shanghai bliver den første af sin slags i hovedlandet Kina, skriver The Wall Street Journal.

Egentlig skulle parken allerede have været åbnet i 2015, men Disney udskød sidste år den store åbningsdag til første halvdel af 2016, og nu er der altså kommet en mere præcis dato på.

Åbningsdagens tidsramme giver ikke bare et billede af, hvor stort et arbejde, det har været at bygge den enorme temapark og hoteller, men også de politiske og kulturelle udfordringer, det giver, når man starter et så stort projekt op i samarbejde med et statsejet konsortium i et kommunistisk land.

Den økonomiske opbremsning i Kina kan gå hen og blive problematisk for Disney, da de økonomiske tilstande i Kina kan have indvirkning på, hvor mange penge middelklassen bruger på dyre ferier.

Mindre problematisk er Disneys evne til at skabe store biografsucceser. Her må Disney senest med »Star Wars: The Fore Awakens«, som fik stor succes ved premieren i Kina sidste weekend, siges at have momentum. I 2015 havde underholdningsgiganten ikke mindre end tre kæmpe hits i Kina med »Avengers: Age of Ultron«, »Ant-Man« og »Cinderella«.

Virksomheder fra Kina og Hollywood har indgået en stigende række samarbejder og aftaler for nyligt. Flere studier ønsker at etablere deres brand i Kina, og den kinesiske stat betragter underholdning, som en vigtig del af det at have magt, skriver The Wall Street Journal.

Shanghai Disney Resort er en aftale i den helt store klasse. 57 pct. af parken er ejet af et kinesisk statsejet konsortium ved navn Shanghai Shendi, mens Disney ejer 43 pct.

Men Disney kommer på ingen måde til at have markedet for sig selv. Universal Parks & Resorts er i gang med at bygge en temapark til 3,3 mia. dollar uden for Beijing, som højest sandsynlig kommer til at indeholde forlystelser baseret på Harry Potter.

Forlystelserne i Shanghai Disney Resort kommer blandt andet til at indkludere et fortryllet eventyrbogs slot - Disneys til dato største område med prinsessetema. Disney opfører også et hotel med »Toy Story«-tema. Disney har allerede hyret 2.000 af de ventede 10.000 medarbejdere, og arbejdet med at oplære dem går i gang i løbet af de næste måneder.