NovoZymes svømmer i penge

Pengene vælter ind hos NovoZymes, som øger udbyttebetalingen til mindst 30 procent og køber egne aktier over tre år for 2,5 mia. kr. Aktien er steget 80 procent på 12 måneder.

På trods af at en lav dollar har kappet toppen af 2003-indtjeningen hos den danske enzym-koncern, NovoZymes, så er der smil under overskægget hos selskabets administrerende direktør Steen Riisgaard.

Selskabets overskud efter skat er på 726 millioner kr. - 80 millioner kr. mere end i 2002 - hvilket er en stigning på 13 procent.

Og nu står NovoZymes med det positive problem, at koncernen har tjent langt flere penge, end de skal bruge til at investere i driften.

Løsningen på luksusproblemet vil nu også få de fleste aktionærer til at smile. Steen Riisgaard lader nemlig pengene løbe ned i deres lommer ved at øge udbytteet til mindst 30 procent af nettoresultatet mod 25 procent sidste år. Udbyttebetalingen suppleres med, at NovoZymes vil købe egne aktier tilbage for 2,5 mia. kr. over de næste tre-fire år. NovoZymes betegner selv tilbagekøbet som »massivt«. Alene i år vil selskabet købe egne aktier for 650 mio. kr.

»Noget skulle vi jo gøre,« siger Steen Riisgaard.

Men selv om der er mange penge på vej til aktionærerne, så kritiseres koncernen alligevel for at være lidt for fedtet med både udbytte og tilbagekøb.

»Der kunne godt være plads til mere. Jeg ville have forventet tilbagekøb for 700-800 mio. kr. og mindst 35 procent i udbytte,« siger Jyske Banks analytiker Ulla Mouritsen, som i øvrigt tilføjer, at regnskabet ikke rummer de store overraskelser.

Steen Riisgaard påpeger, at siden NovoZymes blev udskilt af Novo Nordisk og børsnoteret i november 2000 har selskabet betalt ganske pæne summer tilbage til aktionærerne.

Udbyttet af noteringen var på omkring 500 mio. kr. Siden har NovoZymes betalt 651 mio. kr. i udbytte og købt aktier tilbage for 1.009 mio. kr. Den samlede tilbagebetaling til aktionærerne er dermed 1.660 mio. kr., over tre gange så meget, som aktiemarkedet oprindeligt skød ind i selskabet. Steen Riisgaard erkender, at selskabet måske nok kunne være endnu mere agressiv i tilbagebetalingen til aktionærerne.

»Men vi er forsigtige mennesker, og det har vi stået os godt ved i de sidste tre år. Vi vil helst undgå at stå og mangle penge, hvis der skulle vise sig mulighed for at begå et større opkøb,« siger han.

Det seneste år har været en ren kursfest for aktionærerne i NovoZymes. På 12 måneder er kursen steget 80,5 procent. I går lukkede aktien i kurs 231, en stigning på 2,7 procent eller seks kroner i forhold til åbningskursen.