Novozymes i rekord trods negativ markedsudvikling

KFX-indekset fulgte en generelt faldende tendens på de europæiske aktiemarkeder, men Novozymes blev handlet op efter fremlægningen af årsregnskabet for 2003.

Læs mere
Fold sammen
Stemningen på de europæiske aktiemarkeder var fra morgenstunden negativ, efter at onsdagens udmeldinger fra Den amerikanske Centralbank var blevet tolket sådan, at en rentestigning er rykket nærmere. Det danske KFX-indeks blev med et fald på 0,6 pct. dog relativt mildt ramt på en dag, hvor 13 ud af 20 medlemmer faldt i kurs.

Dagens positive påvirkninger kom bl.a. fra Novozymes, der præsenterede sit årsregnskab. Inden meddelelsen lå aktien til et marginalt fald, men den endte torsdagens handel 2,7 pct. oppe i kurs 231, der er ny rekord for aktien. Regnskabet viste en stigning i resultatet på 13 pct. fra 644 mio. kr. til 726 mio. kr. Det fremkom på baggrund af en omsætning på 5,8 mia. kr. Omsætningssvæksten blev derved på tre pct., men den kunne have været noget større, hvis det ikke var for det indhug, som valutakursudviklingen har gjort. Ud over kursstigningen oplevede Novozymes også den største dagsomsætning i næsten fire måneder, da Novozymes-aktier for 105 mio. kr. skiftede hænder. Dette var dagens sjettestørste omsætning. Den største trak TDC-aktien (- 2,0 pct.) endnu en gang med 274 mio. kr.

I modsætning til Novozymes skuffede Wessel & Vett investorerne med sit regnskab for de første ni måneder af regnskabsåret 2003/04. Underskuddet i perioden blev på 188 mio. kr., og i forbindelse med regnskabet nedjusterede selskabet bag Magasin sine helårsforventninger fra et underskud på 150 mio. kr. til et underskud på 210 mio. kr. Investorerne reagerede på regnskabet med et kursfald på 4,6 pct., hvilket gjorde aktien til dagens tredjemest faldende aktie på Fondsbørsen.

Det største fald tegnede Foras Holding sig for. Med et dyk på 8,4 pct. mistede aktien mere end den kursstigning, som den indkasserede onsdag, hvor selskabet fremlagde sit kvartalsregnskab. Størstedelen af kursfaldet skyldtes dog, at aktien fra i går handledes uden ret til udbytte på fem kr. Dette var baggrunden for hovedparten af kursfaldet på seks kr.

Porebetonproducenten H+H International var at finde i den mere opmuntrende ende af torsdagens børsrangliste. Aktien steg således 2,8 pct., da H+H kunne melde om et indikativt købstilbud på H+H Fiboment, som selskabet ejer halvdelen af.

D/S Orion blev en af dagens mest stigende aktier med et plus på 13,0 pct. I løbet af dagen lå den dog til at stige 50 pct., inden selskabet udsendte en fondsbørsmeddelelse, der betegnede kursen som »ude af proportioner«. Den ellers meget anonyme aktie er de seneste par uger blevet handlet kraftigt og er siden nytår steget mere end 1.000 pct.