Novo Nordisk i stort træk: Køber amerikansk selskab for 22 milliarder kroner

Den danske medicinalkæmpe Novo Nordisk køber amerikansk selskab, som danskerne i forvejen samarbejder med for tocifret milliardbeløb. Nøglen er den vigtige RNA-teknologi, som har fået sit gennembrud i udviklingen af vacciner mod covid-19.

Administrerende direktør for Novo Nordisk Lars Fruergaard Jørgensen har haft det store checkhæfte fremme for at udvide medicinalgigantens palette. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske medicinalkæmpe og landets med afstand mest værdifulde selskab på fondsbørsen, Novo Nordisk, køber den amerikanske virksomhed Dicerna Pharmaceuticals for 3,3 milliarder amerikanske dollar svarende til knap 22 milliarder kroner.

Det fortæller Danmarks største medicinalselskab torsdag i en pressemeddelelse.

Dicerna arbejder med den såkaldte RNA-teknologi, som er den teknologi, der også er brugt af medicinalgiganterne Pfizer/BioNTech og Moderna til at udvikle de to selskabers succesfulde vacciner mod covid-19.

Teknologien, der går ud på at forsøge at sænke kroppen produktion af de proteiner, der forårsager sygdom, har netop i forbindelse med kampen mod covid-19 fået sit store gennembrud.

»Opkøbet af Dicerna accelererer Novo Nordisks forskning inden for RNAi og udvider brugen af RNAi-teknologien,« udtaler Novo Nordisks forskningsdirektør, Marchus Schindler, i pressemeddelelsen.

Novo Nordisk og Dicerna arbejder i forvejen sammen om udviklingen af nye behandlinger og lægemidler inden for flere sygdomme. Herunder kroniske leversygdomme, diabetes og fedme.

»Vi vil bygge videre på vores succesfulde samarbejde. Ved at kombinere Dicernas state-of-the-art RNAi-teknologi med vores dybe evner inden for forståelsen af sygdomsbiologi har vi potentialet til at udvide vores pipeline og levere livsændrende præcisionsmedicin til folk med kroniske sygdomme som diabetes, fedme og hjerte-kar-sygdomme og fedtleversygdom,« tilføjer Marcus Schindler og nævner også sjældnere sygdomme som endokrine lidelser og blødningsforstyrrelser.

Dicerna er børsnoteret i Massachusetts i USA og har omtrent 320 ansatte. Danskerne betaler 38,25 dollar pr. aktie i handlen, hvilket er 80 procent mere end lukkekursen onsdag amerikansk tid, hvor Dicerne-aktien kostede 21,28 dollar.

Det er dog ikke længe siden, at Dicerna-aktien kostede mere, end Novo Nordisk nu betaler. Torsdagens melding om et opkøb fra danskerne kommer nemlig få måneder efter, at amerikanerne fik halveret værdien, da et af selskabets lægemiddelkandidater ikke viste de resultater i et vigtigt forsøg, som man havde håbet på.

Hos Dicerna glæder selskabets administrerende direktør, Douglas Fambrough, sig også over, at man bliver opslugt af Novo Nordisk.

»Siden starten på vores samarbejde for to år siden har holdene fra Dicerna og Novo Nordisk etableret et stærkt samspil baseret på gensidig respekt for hinandens evner, kultur og ekspertise,« udtaler Douglas Fambrough i pressemeddelelsen.

Handlen ventes at være endeligt på plads i slutningen af 2021.