Novo Nordisk holdt KFX oppe efter styrket dollar

En styrket dollar sendte i går Europa i vejret. KFX-indekset fulgte kun behersket med op og blev især holdt i plus af Novo Nordisk. Bioscan steg flot på meddelelsen om canadiske licensbetalinger.

Aktiemarkederne i Europa blev i går trukket i vejret af en kraftig styrkelse af dollaren. Det tyske medlem af Den Europæiske Centralbanks styrelsesråd, Otmar Issing, gav i går udtryk for bekymring over en for stærk euro. Det øgede troen på, at ECB snart vil skære i renten for at få dollar/euro-kursen ned. Samtidig trak stærke amerikanske regnskaber dollaren op i værdi. Der var stigninger i omegnen af en hel til halvanden pct. til de fleste toneangivende indeks. KFX-indekset lagde sig dog under det generelle Europa med en stigning på »blot« 0,4 pct. til kurs 263,26. Den stærkere dollar trak især Novo Nordisk (+ 3,0 pct.) op. Medicinalselskabet leverede dermed det klart største positive bidrag til KFX-stigningen og var samtidig mest stigende KFX-selskab. TDC (+ 2,1 pct.) trak næstmest op i KFX. Selskabet fulgte en generel positiv stemning blandt teknologiselskaberne efter flere flotte amerikanske regnskaber torsdag nat.

Torsdag aften fik ISS (- 1,1 pct.) Den Danske Finansanalytikerforenings informationspris. Med i begrundelsen for valget af ISS ligger, at såvel servicekoncernens årsregnskab som hjemmeside er overskuelig og læsevenlig og samtidig indeholder væsentlig og detaljeret information.

Bioscan indkasserede gårsdagens næststørste stigning blandt de danske aktier på 18,8 pct. Selskabet har modtaget den sidste rate af licenspenge fra canadiske Enhanced Biotechnologies, som herefter overtager rettighederne til salget af Bioscans teknologi Biorek i Canada. Bioscan vil dog fortsat modtage royalty-betalinger fra salget i Canada. Mest stigende blandt de danske selskaber var D/S Orion, som uden selskabsspecifikke nyheder steg 30 pct.

Hårdtramte SAS (- 2,3 pct.) står overfor en ny trussel. Den svenske fagforening Transport har varslet strejke. 1.700 ud af de i alt 3.300 flyteknikere, der udgør medlemmerne i Transport, er ansat hos SAS. Hvis strejken endeligt sættes i værk, kan den skabe store problemer for selskabet.

CD- og DVD-producenten SDC Dandisc (+ 2,3 pct.) kunne i går melde om et overraskende godt salg i december måned. Det er specielt på markederne for PC-spil og DVDer, at det er gået godt for SDC Dandisc. Selskabet var det mest stigende danske selskab i 2003 med en samlet stigning på 269,6 pct. efter tre opjusteringer. Og selskabet synes indtil videre at kunne holde de positive takter i 2004, hvor SDC Dandisc er steget 32 pct.

TK Development (+ 12,6 pct.) hører også til de selskaber, som har haft en god start på 2004. Aktien fortsatte i går de positive takter, som har drevet selskabet op ovenpå succesen med udlejningsraten i butikscentret Fields.