Novo Nordisk: En sejr for ideernes Danmark

Lettet medicinalgigant ser stort ja til patentdomstolen som et vigtigt signal til politikerne om at arbejde videre internationalt for at sikre forskning og udvikling.

Novo Nordisks patentchef, Lars Kellberg, er lettet over den store opbakning til patentdomstolen. Arkivfoto: Claus Bech, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg er utroligt glad og lettet over, at budskabet er gået igennem, og at danskerne har valgt at tro på, at innovation og ideer er vejen frem for Danmark.«

Sådan siger patentchef hos en af landets største virksomheder, medicinalgiganten Novo Nordisk, Lars Kellberg oven på danskernes ja til den fælles patentdomstol i EU. 60,5 procent stemte søndag for.

Klar opbakning sender vigtigt signal

»Historisk plejer afstemninger om Europa at balancere omkring 50 procent. Så selvfølgelig er vi meget glade for resultatet, selv om jeg må indrømme, at jeg godt kunne blive lidt nervøs for, om det tekniske emne blev forstået. Dette har handlet om mere end teknikaliteten om patentdomstolen. Resultatet er et meget stort signal til politikerne om, at et harmoniseret og effektivt patentsystem og rammevilkår for forskning og udvikling skal højt op på agendaen for det fremtidige arbejde. Det lader der til at være stor, folkelig opbakning til,« siger Lars Kellberg til Berlingske.

Han håber, at danske politikere også vil arbejde videre med de internationale patentaftaler.

»Der er stærkt brug for, at man også på eksportmarkederne arbejder for at sikre gode vilkår for patentområdet, for megen af væksten i Danmark er drevet af lande uden for EU, så det er vigtigt, at vi holder samarbejdspartnerne uden for EU op på at have høje standarder,« siger Lars Kellberg.

Et par skyer på himlen er i orden

Det er vel ikke et godt signal om enhed, at tre EU-lande står uden for patentdomstolen?

»Italien er med i domstolen men står uden for enhedspatentet, fordi man ikke ville acceptere, at italiensk indgik som et af de obligatoriske sprog. Derfor er vi nødt til at oversætte ansøgninger til italiensk, og det kan vi sagtens leve med. Selvfølgelig er det en ekstra omkostning, men det vigtigste er, at Italien er med i domstolsstystemet - her ligger den helt store værdi. Selvfølgelig er det ikke godt, at Polen og Spanien står udenfor, for hele grundtanken er at få alle med. Jeg håber, at de på længere sigt kan se fordelen i at træde ind, men nu har man arbejdet på dette i over 30 år, og det er rigtigt godt gået, at langt størstedelen af EU-landene er med. Så kan vi godt leve med et par skyer på himlen,« siger Novo Nordisks patentchef.

Novo Nordisk forventer kun at have direkte omkostningsbesparelser på omkring to millioner kroner som følge af ændringerne.

Det handler ikke om besparelser

»Især mindre virksomheder vil glæde sig over at kunne spare penge. Den store fordel for os er, at vi generelt får en mere effektiv retstilstand på patentområdet i Europa. Hvor man tidligere havde et patent og måske var heldig at kunne sikre sig en eneret, er der meget større sikkerhed i det nye system for, at man kan regne med at have eneretten i hele EU, og det er der en enorm værdi i. Det beskytter meget større indtægter og har langt større værdi end de aktuelle besparelser,« siger Lars Kellberg.

Novo Nordisk har globalt 6.000 patentansøgninger, som er under behandling eller udstedt. De dækker over omkring 800 individuelle opfindelser, som er globalt beskyttet.