Novo-datter skal opføre Omega 3-fabrik i Kalundborg

Fiskeolie. Norske Pronova vil med en ny fabrik i Kalundborg fordoble sin produktion af et fiskeolieprodukt, som markedsføres over hele verden.

NNE Pharmaplan, der er et datterselskab 100 procent ejet af Novo Nordisk, har vundet kontrakten om at opføre en farmaceutisk fabrik og produktionsanlæg til norske Pronova.

Fabrikken kommer til at ligge på en 50.000 kvadratmeter stor grund ved Kalundborg Havn og vil koste mellem 1,3 mia. kr. og 1,6 mia. kr. at opføre.

18 måneders byggetid»NNE Pharmaplan er ansvarlig for opførslen af fabrikken, styring af underleverandører, projektering og hertil kommer integrationen af produktionsanlæggets styre- systemer,« siger adm. direktør Hans Ole Voigt, NNE Pharmaplan.

Det samlede projekt forventes at vare 18 måneder, svarende til, at anlægget går i drift i første halvår 2009. Der bliver forventeligt 200 nye arbejdspladser på Pronovas kommende produktion.

Den norske virksomhed er førende inden for forskning og fremstilling af lægemidler til at forebygge hjertekar-sygdomme baseret på Omega 3-fedtsyrer.

Grundstoffet til lægemidlerne er fiskeolie, som udvindes af sardiner og ansjoser, der fanges i Stillehavet ved Sydamerika og ved Atlanterhavet i det sydlige Europa.

De to fisketyper er særligt rige på omega 3-fedtsyrer. Fiskeolien udvindes og sejles rundt til lagre i Europa.

Kalundborg Havn forventer at modtage laster med fiskeolie 20 gange om året. Fiskeolien skal bruges til at fremstille lægemidler.

Fordobler produktionenGrunden til at Pronova opfører den nye fabrik er en øget efterspørgsel af firmaets produkt Omacor, som markedsføres i USA under navnet Lovaza.

Den nye fabrik vil fordoble Pronovas nuværende årlige kapacitet på 1.200 ton til i alt 2.400 ton.

Det nye anlæg etableres i overensstemmelserne med reglerne for produktion af lægemidler, Good Manufacturing Practice.

NNE Pharmaplan har ligeledes varetaget opførslen af fabrikker og produk- tionsanlæg for Novo Nordisk og Novozymes i Kalundborg Havn.

»NNE Pharmaplan kan dokumentere erfaringer på området. Desuden kan de opføre fabrikken og gøre produktionsanlægget klar til drift fire til seks måneder hurtigere end noget andet sted, vi har undersøgt, i verden. Det var udslags- givende for valget af NNE Pharmaplan, fordi det gør det muligt for os at fortsætte vores kraftige vækst og sikrer, at vi er i stand til at møde det globale markeds stigende efterspørgsel på vores produkter,« siger adm. direktør Tomas Settevik, for Pronova Biopharma.

Projektet forventes gennemført i løbet af 18 måneder og vil involvere op imod 180 ingeniører.