Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To millioner tog til Opera

På to uger har den norske Internet-læser Opera 8 været hentet to millioner gange. Den engelske version topper med 1,3 millioner hjemtagninger, fulgt af den tyske med næsten 400.000. Endnu er Opera 8 ikke kommet på dansk, men de tidligere udgaver har sat sprogrekord og findes i øvrigt - gratis - til alle styresystemer (Windows, Linux, Mac m.m.). Hent selv på www.opera.com/download Th.

Trådløst virvar bliver mindre

Virvaret af trådløse teknologier, der ikke helt fungerer sammen, skal gøres mindre. Nu går firmaerne bag den kortrækkende radioteknologi Bluetooth og Ultrawideband (UWB) sammen. UWB tillader at sende helt op til mellem 100 og 200 megabit over en afstand på 300-600 meter. Bluetooth anvendes til trådløs overførsel af signaler fra mobiltelefoner, printere m.m. men rækker ikke nær så langt og til langt lavere hastigheder. Til gengæld er Bluetooth-standarden særdeles udbredt. Blandt de firmaer, der er engageret begge steder, er chipproducenten Intel og mobilproducenten Motorola. Th.

HP sænker priser på bærbare

Hewlett-Packard sætter priserne på elleve bærbare PC-modeller til virksomheder ned med 20-30 procent. Det sker med det erklærede mål at få bedre fat i virksomhederne. Det er modeller i serierne HP Compaq nx6110- og HP Compaq nx8220-serierne, der får et tryk 16. Th.

Også bankerne vælger IP-telefoni

15 banker følger nu en række andre virksomheder og vælger IP-telefoni (telefoni over nettet). Bankdata, som servicerer bankerne, har valgt IBM, Cisco og Netwise Danmark til at stå for løsningen. Det særligt vanskelige punkt var at kunne administrere 15 bankers telefoni i et system. Th.

Nordisk reklameboom på nettet

Det nordiske reklamemarked på Internet vil vokse med 80 procent frem mod 2009 og har allerede nu overgået det franske. Den franske økonomi er ellers tre gange større end den nordiske. Det fastslår analyseselskabet Jupiter Research, der ser væksten på søgeordsannoncering (»Google-reklamer«) og de stadig bedre båndbredder, som gør det muligt at få lyd og levende billeder på skærmen. I 2009 forventer Jupiter, at det nordiske netreklamemarked vil omsætte for 3,65 milliarder kroner. Th.

Offentlige ordrer giver fin fremgang

Det århusianske softwarehus Mjølner Informatics har fordoblet medarbejderstaben til 33 og hentet 70 procent mere hjem i omsætning i 2004. Ifølge administrerende direktør Jørgen Lindskov Knudsen skyldes en del af væksten, at firmaet for første gang har fået kunder i det offentlige, bl.a. Københavns Kommune, Kulturarvstyrelsen samt deltagelse i udvikling af sundheds- og forsvars-IT. Overskuddet efter skat var på 3,1 millioner kroner. Mjølner Informatics åbnede sidste år regionskontor i København for at være tættere på nogle af opgaverne. Th.

Dobbelt op for Speednames

En fordobling af omsætningen og en fortsat kraftig vækst i år. Sådan gør den danske domæneleverandør Speednames 2004-regnskabet op . Speednames er en del af Ascio-Gruppen. Th.

Danisco samler netaktiviteter

Flere tusinde netsider er skrevet igennem og redesignet, fordi sukkervareproducenten Danisco har samlet al produktinformation på en netadresse, www.danisco.com Tidligere lå det på en række forskellige adresser. Formålet er at skabe bedre overblik for interesserede besøgende, presse og investorer. Th.

Søværnet opgraderer

Søværnets nye inspektionsfartøjer får nye kommando- og kontrolsystemer, kaldet C-Flex. Terma, som både leverer teknologi til civil og militær drift, har fået den tocifrede millionordre på software, computerhardware, arbejdsstationer, lokalt netværk og installationer. Det hele skal installeres fra sommeren 2008, når de nye skibe er klar fra værftet. Terma skal med en tidligere aftale levere C-Flex-software til alle Søværnets skibe - nye som ældre - frem til 2012. Th.Patientjournal for 400 kr

400 kroner er den pris, som hver eneste borger i Århus Amt skal betale for, at hele sygehusvæsenet erstatter den gammeldags papirjournal med en elektronisk patientjournal. Amtets sundhedsdirektør, Leif Vestergaard Pedersen, har underskrevet kontakt med den århusianske IT-virksomhed Systematic Software Engineering, som allerede leverer en stor del af den elektroniske patientjournal, om nu også at få det kliniske personale med væk fra papiret. Th.

Hver anden recept er digital

Flere end en million recepter blev i marts sendt fra de praktiserende læger til de svenske apoteker - elektronisk. Det svarer til 45 procent af alle recepter, hvor tallet i september 2004 blot var 32 procent. Det statsejede apoteksmonopol Apoteket hæfter sig ved, at der på den måde sker færre fejl. Men samtidig sparer det tid for både lægen og apoteket. Hver læge sparer årligt 100 arbejdstimer. Th.

Millionordre på digital-TV

Danmark er på vej mod at få et digitalt TV-sendenet. GlobalConnect og Broadcast Service Danmark (BSD) har indgået aftale om at levere et landsdækkende, fiberbaseret net, hvorigennem TV-signalerne skal sendes rundt. Ordren er på et større, tocifret millionbeløb. Nettet skal række til de mange sendemaster samt DRs, TV2s og de regionale TV2-stationers studier. Det skal være klar til efteråret, og også det nye højopløsningsfjernsyn (HDTV) skal sendes herigennem. Th.

Erhvervslivet er også efter de flade

Fladskærmsfjernsyn er ikke kun et hit derhjemme. Danske Amitech, der producerer bl.a. computere og fladskærmsfjernsyn, vurderer, at op mod hver fjerde solgte fladskærmsfjernsyn anvendes professionelt. Amitech producer flere end 500 fladskærmsfjernsyn på sin fabrik hver måned men venter en fordobling i løbet af 2005. Erhvervslivet bruger de flade TV-skærme til reklamepræsentationer, men også kulturinstitutioner, konsulentfirmaer samt hoteller og restauranter køber godt ind. Th.

Kodefiskeri vokser hver måned

Hver måned vokser forsøgene på at aflure folks adgangskoder til banker og kreditkort med 28 procent. Det viser den månedlige rapport fra Antiphishing Working Group (APWG). I marts blev der indrapporteret 2.870 falske netsider, som ofte rummer en identisk kopi af en bank eller onlinetjeneste, og hvor brugerne gennem elektroniske beskeder lokkes til at indtaste deres adgangs- og kodeord. De falske sider forbliver aktive i 5,8 til 31 dage. Th.

Vælg rigtigt - og spar penge

Det er blevet billigere at tale meget i Danmark - hvis man gør det i telefon. Det viser IT- og Telestyrelsens prispjece »Hallo, hallo - ved du, hvad det koster?«, som også kan ses på Internet-adressen www.teleprisguide.dk Billigste abonnement er Telia Altid Fastnet med 30 minutters snak om dage. I forhold til for tre måneder siden er prisen godt 10 procent mindre. Også de, der taler mindre end en halv time dagligt, kan få råd om, hvilken type abonnement der er billigst. Th.

Sander giver IT-penge til små firmaer

Videnskabsminister Helge Sander (V) vil bruge ti millioner kroner på at forbedre brugen af IT- og e-handel i virksomheder med under 50 ansatte. Pengene lægges i en pulje, som kan søges inden 1. august i år. OECD har anbefalet regeringen at hjælpe de små og mellemstore virksomheder i gang. Der er omkring 90.000 små virksomheder i Danmark. Navnlig brancheorganisationer og erhvervsråd er i fokus for at få samarbejder op at køre. Th.