Norwegian vil skaffe millioner ved at sælge nye aktier

I en økonomisk plan foreslår Norwegian en emission og konvertering af gæld til aktier.

 
Københavns Lufthavn har ligget næsten øde, siden coronavirus gjorde sit indtog. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For at rette op på en haltende økonomi vil Norwegian skaffe penge ved at sælge nye aktier.

Det fremgår af en meddelelse fra det norske luftfartsselskab.

Planen er at hente op mod 400 millioner norske kroner ved en emission, hvor Norwegian sætter nye aktier til salg.

Selskabet har tidligere varslet, at det som led i en redningsplan vil have nogle af sine kreditorer til at konvertere gæld til aktier.

Der er mandag kommet yderligere detaljer om det, og der er lagt op til, at de eksisterende aktionærer kommer til at beholde en samlet ejerandel på bare 5,2 procent af aktierne i Norwegian.

Redningsplanen er nødvendig for, at selskabet kan få del i en hjælpepakke fra den norske regering. Det er et meget vigtigt skridt i at få Norwegian igennem coronakrisen. Det vurderer aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank.

»Planen vil hjælpe til med at forbedre den finansielle situation i Norwegian.«

»Den vil være med til at løfte egenkapitalen fra omkring fire milliarder norske kroner op til omkring 17-18 milliarder norske kroner i stedet for.«

»Så ligner man lige pludselig et selskab, der har lidt bedre styr på finanserne, end man har haft i lang tid,« siger Jacob Pedersen, der følger luftfartsbranchen tæt.

Redningspakken fra den norske regering er samlet set på tre milliarder norske kroner.

Når de eksisterende aktionærer går fra at eje samtlige aktier i Norwegian til blot 5,2 procent, er det ensbetydende med, at de mister en masse indflydelse i selskabet.

»Det bliver leasingselskaber og långivere, som kommer til at sidde med de helt store ejerandele. Der er ikke nogen i Norwegians aktuelle aktionærkreds, som vil få noget at sige fremover,« siger Jacob Pedersen.

Selv om de eksisterende aktionærer får udvandet værdien af deres aktier, vurderer aktieanalysechefen, at mange af dem fortsat vil have tro på det langsigtede projekt i Norwegian.

»Mange af dem, der i dag har aktier i Norwegian, har nok en forhåbning om, at selskabet kan blive en økonomisk succes på et tidspunkt i fremtiden.«

»Det kræver, at man overlever. Og der tager man et relativt vigtigt skridt fremad i redningsprocessen med den plan, der nu er kommet,« siger han.

På børsen i Oslo bliver Norwegian-aktien mandag formiddag sendt ned med mere end ti procent oven på præsentationen af redningsplanen.

Norwegian skal drøfte planen torsdag med kreditorerne, og selskabet har indkaldt til ekstraordinær generalforsamling 4. maj, hvor aktionærerne skal nikke ja til planen.

/ritzau/