Norwegian sender 800 kabineansatte hjem fra arbejde

Norwegian-piloternes varslede storstrejke får flyselskabet til at sende 800 kabineansatte hjem fra arbejde fra onsdag morgen.

Foto: Rune Feldt Rasmussen

Konflikten i flyselskabet Norwegian optrappes onsdag, når 650 piloter formentlig slutter sig til de 70 kollegaer, som gik i strejke lørdag morgen.

Norwegian har nemlig besluttet at sende 800 kabineansatte hjem fra arbejde fra onsdag morgen, fordi piloternes storstrejke vil koste aflysninger. Det skriver branchesitet Check-in.

Det er flyselskabet i sin gode ret til ifølge norsk lovgivning, som gør det muligt at sende medarbejdere hjem uden løn i op til 20 dage i forbindelse med en strejke eller lockout.

Manøvren forudsætter, at arbejdsgiveren har varslet den såkaldte »permittering« af medarbejderne i forvejen, og det gjorde Norwegian allerede for 14 dage siden, fordi piloterne meldte ud, at de kunne finde på at gå i strejke.

Norwegian Pilot Union, som repræsenterer Norwegians piloter i Skandinavien, har i over tre måneder forhandlet forgæves med Norwegian om en ny overenskomst, men parterne har vanskeligt ved at blive enige, og natten til lørdag brød forhandlingerne atter sammen.

Stridspunktet handler om selskabsstrukturen i flyselskabet. I dag er de skandinaviske piloter ansat i Norwegians datterselskab, Norwegian Air Norway, men de kræver en fælles aftale for samtlige piloter i koncernen med moderselskabet Norwegian Air Shuttle.

Det afviser Norwegian, og bestyrelsesformand Bjørn H. Kruse henviser over for Check-in til, at pilot-overenskomsterne i SAS og British Airways heller ikke er skruet sådan sammen.

Ifølge Chek-in er der endnu ikke offentliggjort et nødprogram for onsdagens flytrafik, men Norwegian forventer, at tre ud af fire flyafgange i Norge vil blive aflyst.

Norwegian har 45 flyafgange fra Københavns Lufthavn onsdag, og det er endnu uvist, hvor mange af dem, der bliver ramt af konflikten. Endelig forsøger flyselskabet at opretholde den internationale trafik i det størst mulige omfang, skriver Check-in.

Norwegian har mellem 1.200 og 1.300 kabineansatte i Norge, hvoraf omkring 1.120 er organiserede. Selskab vil kalde omkring 150 af dem på arbejde, så man kan gennemføre de flyafgange, der stadig vil være piloter til.