Norske oliemilliarder skal kastes efter aktier

Den norske oliefond, der forvalter 5.864 milliarder danske kroner, skal tage mere risiko og investere i aktier, lyder det i en rapport til den norske regering. Formanden for udvalget bag rapporten er selv uenig i anbefalingen.

Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Ga. Fotos fra Tyra vest feltet i Nordsøen
Læs mere
Fold sammen

Den norske oliefond, der forvalter de norske oliemilliarder og har en værdi på 5.864 milliarder kroner, bør skrue op for risikoen og købe flere aktier.

Sådan lyder anbefalingen i en rapport, som et norsk ekspertpanel tirsdag overdrog til den norske finansminister Siv Jensen (Frp).

Det skriver Dagens Næringsliv.

Mork-udvalget, der står bag rapporten, blev nedsat i januar netop med det formål at undersøge, om andelen af aktier i oliefonden bør øges. Konkret anbefaler udvalget at øge andelen af aktier fra 60 procent i dag til 70 procent. Den norske oliefond havde ved udgangen af tredje kvartal 3.553 milliarder danske kroner placeret i aktier.

Siden oliefonden blev stiftet i 1998 har den leveret et årligt afkast på 5,66 procent. Efter omkostninger og inflation har afkastet været på 3,75 procent. Det er lavere end afkastkravet til fonden, der ligger på fire procent, og som også er den forudsætning, den norske finanspolitik bygger på. Det er i det lys, rapportens anbefalings skal ses.

Derfor er det også bemærkelsesværdigt, at formanden for Mork-udvalget, Knut Anton Mork selv, anbefaler at sænke andelen af aktier til 50 procent – stik i mod flertallet bag rapporten.

I dag er fondens mandat, at forvalte oliemilliarderne med cirka 60 procent af værdien i aktier, op til fem procent i ejendom og 35 procent i obligationer.