Norske kroner når laveste niveau siden 2010

Den norske krone er ifølge tal fra Bloomberg svækket næsten fire procent i forhold til den danske krone siden onsdag i sidste uge.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. Over for svenske kroner har den norske krone ikke været svagere siden september 2004.
Læs mere
Fold sammen

Dermed handler den norske krone i det laveste niveau siden slutningen af 2010 målt over for den danske krone. Over for svenske kroner har den norske krone ikke været svagere siden september 2004.

Onsdag sidste uge kostede en norsk krone 95,47 ører, men faldt fredag til 94,63 ører. Tirsdag, onsdag og torsdag forstærkedes dykket, og en norsk krone koster kort før klokken 10 91,67 ører, et fald på en uge på 3,9 pct.

Jyske Banks valutaanalytiker Kristan Foged vurderede onsdag, at det markante fald skyldes, at der var købt stærkt ind i den norske krone i starten af året. Dermed var der reelt ingen købere tilbage. Sommeren over har nøgletallene fra Norge skuffet, eksempelvis med en BNP-vækst i andet kvartal på 0,8 pct. mod ventet 1,0 pct.

Hos Jyske Bank tillægger man dog mere værdi til fondenes positioner, når det kommer til at forklare den markante svækkelse af den norske krone.

»Vi vurderer snarere, at der er tale om større fonde som lukker ned for deres positioner. På de finansielle markeder er det desuden ferieperiode og for en relativ lille valuta med en i forvejen lav likviditet kan det give anledning til nogle meget kraftige bevægelser. Vi anbefaler, at man er langsigtet køber af norske kroner fra nuværende niveauer til trods for, at usikkerheden fortsat er høj på den korte bane,« skriver Kristian Foged Schmidt i en kommentar.