Norsk pensionist elsker at betale skat: Skød 264 millioner kroner i statskassen sidste år

Den 73-årige norske rigmand og pensionist Trond Mohn hældte sidste år mere end en kvart milliard danske kroner ned i den norske statskasse. Nordmanden tager sin enorme skatteregning med et smil.

Den norske pensionist og rigmand Trond Mohn er den absolutte topscorer, når det kommer til skatteindbetalinger i Norge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Norske Trond Mohn ligner en klar vinder af titlen »årets lykkelige skattebetaler«. Den 73-årige pensionist har set sin skatteregning vokse med mere end 130 pct. på bare et enkelt år og sendte i 2015 mere end 264 millioner danske kroner direkte ned i den norske statskasse, viser oplysninger fra de åbne norske skattelister.

Den aldrende industrimilliardær har trods den velvoksne skatteregning ingen planer om at på jagt efter smuthuller i det norske skattesystem, så han kan beholde et par millioner mere i lommen.

»Jeg betaler min skat med glæde,« siger den norske milliardær til den norske lokalavis Bergensavisen.

Trond Mohn fortæller til avisen, at han absolut intet har at beklage sig over. Han er grundlæggende godt tilfreds med det norske skattesystem og glæder sig over, at han har mulighed for at bidrage til fællesskabet.

De åbne norske skattelister afslører, at Trond Mohn ligger helt i top i 2015, når det gælder både indtægt, formue og indbetaling af skat. Den norske milliardær tjente sidste år godt 720 millioner danske kroner og har en formue på rundt regnet 8,2 milliarder kroner.

Trond Mohn fik for alvor penge på lommen i foråret 2014, da han solgte den traditionsrige familievirksomhed Frank Mohn til den svenske industrikæmpe Alfa Laval for omkring 11 milliarder danske kroner. Mohns familieselskab har specialiseret sig i pumpesystemer inden for marine- og offshoreindustrien under brandet Framo.

I den norske by Bergen er Trond Mohn i forvejen kendt som lidt af en glad giver. Den 73-årige nordmand smed i 2014 omkring 850 millioner danske kroner i en fond, som støtter forskning og forskningsfremmende initiativer ved Universitetet i Bergen. Året efter sendte Trond Mohn knap 250 millioner danske kroner efter en lignende fond, der hører under universitetet i Tromsø.

Da den norske rigmand afleverede sin store pengegave til universitetet i Bergen, lovede han samtidig, at der ville komme mange flere foræringer fra hans hånd i de kommende år. Mohn har over de seneste ti år doneret omkring tre milliarder danske kroner til forskning.

»Jeg kommer til at give meget mere fremover. Det er en stor glæde og jeg opfordrer andre velhavere til at gøre det samme,« sagde Trond Mohn til den norske avis VG.