Norsk lynrokade giver Statoil ny koncernchef

Bytter Chefen for Aker Kværner bliver ny chef for Statoil, og Statoils chef flytter til Aker Kværner.

Læs mere
Fold sammen
Det blev til en overraskende lynrokade, da det skandaleramte, statsejede norske olieselskab Statoil i går kunne præsentere resultatet af fem måneders direktørjagt efter den såkaldte Iran-sag, hvor Statoil blev beskyldt for at have bestukket sig til kontrakter i Iran.

Den 42-årige koncernchef i Aker Kværner ASA, Helge Lund, overtager den tidligere mest prestigegivende og i hvert fald største stilling i norsk erhvervsliv til august.

Og mindre end 24 timer efter at ansættelsen var en kendsgerning, blev det til en rokade, da den fungerende Statoil-chef Inge K. Hansen sagde ja til at afløse Helge Lund som chef for Kjell Inge Røkkes stormomsuste foretagende.

Aflønning
Helge Lund, der er civiløkonom og har en MBA-grad fra Insead i Frankrig og tidligere har arbejdet for medicinalkoncernen Hafslund-Nycomed, skal have en årsløn på 4,4 mio. norske mio. kr. og en bonus på op til 30 pct. af årslønnen for at rydde op efter Iran-sagen - der indtil videre har kostet tre topchefer jobbet - som han dog nægtede at udtale sig om i går.

På et pressemøde talte han i stedet om, at han vil forsøge at gøre Statoil mere effektiv og lønsom.

»Norge må som nation satse mere på teknologi. Der ligger temmelig mange udfordringer på sokkelen, i olie- og gasfelterne,« sagde han, og han bebudede endvidere, at Statoil har skuffeklare planer om at styrke sin internationale stilling, som han også ønsker at fremme.

Inge K. Hansen sagde til de norske medier, at han oprindelig var indstillet på at genoptage sin tidligere funktion som finansdirektør i Statoil, men at han søndag kl. 9 fik tilbuddet om at afløse Lund i Røkkes Aker Kværner, og at han efter sonderinger med virksomhedens ledelse derefter hurtigt besluttede at sige ja.

Mens Hansen bliver i Statoil indtil august, fratræder Lund straks i Aker Kværner, og han afløses i ventetiden af hovedaktionæren personligt, mens danske Lone Fønss Schrøder foreløbig midlertidigt bliver ny bestyrelsesformand.

Mulig insider-sag
Rokaden udløste i øvrigt en lille insider-lignende forretning: Samtidig med at det blev offentliggjort, at Lund gik til Statoil, solgte han aktier i Aker Kværner for 4,6 mio. norske kr.

Det kunne måske være blevet et problem, hvis jobrokaden havde medført store kursskred, men det gjorde den lykkeligvis ikke.