Norsk lægemiddel skaber job i Kalundborg

Ambitiøs norsk medicinalproducent etablerer sig i Kalundborg Havn. Mere end 90 ansatte er fundet og virksomheden er i kommerciel drift om et år.

Om et år fremstiller den norske virksomhed Pronova Biopharm marine omega-3-lægemidler fra sin nye fabrik i Kalundborg Havn.

Den mekaniske del er ved at blive installeret, forretningsprocesser og automations software bliver klar i tredje kvartal, mens fjerde kvartal bruges på myndighedernes godkendelse af produktionen.

Fabrikken forventes derfor at være klar til kommerciel drift om et år.

Virksomheden har ansat mere end 90 nye medarbejdere, der er blevet oplært på virksomhedens eksisterende fabrik i Sandefjord i Norge. Fabrikken i Kalundborg Havn til 1,5 mia. kr. betyder, at virksomheden kan fordoble sin nuværende produktion på 1.200 ton lægemidler til i alt 2.400 ton. Det er NNE Pharmaplan (Novo Nordisk Engineering red.), der bygger fabrikken.

- Alt kører efter planen. I farmaceutisk produktion vil anlægget være teknisk færdiggjort i rum tid før en egentlig kommerciel drift, da godkendelse af farmaceutisk produktion fra myndighedernes side tager tid, siger adm. dir. Kjetil Olsen, Pronova Biopharma Danmark.

Kjetil Olsen forklarer, at beliggenheden for den nye fabrik i Kalundborg Havn er valgt med omhu. Foruden Pronovas fabrik, har Novo Nordisk og Novozymes farmaceutisk produktion i området, og der findes desuden et netværk af underleverandører, som opfylder de krav, der stilles fra farmaceutiske leverandører.

- Vi har fået fat i de kandidater, vi har brug for til vores nye produktion. Det er en klar fordel at placere sig i et klyngeområde med flere tusinde ansatte inden for farmaceutisk produktion, siger Kjetil Olsen.

Fremstilles af fiskeolie

Pronova BioPharma er verdensledende inden for marin forskning, udvikling og produktion af marine omega-3 lægemidler. Lægemidlet Omacor sænker blodets indhold af triglycerin, som er det skadelige fedt i blodet, der øger risikoen for hjerte/karsygdomme.

Lægemidlerne er fremstillet af fiskeolie fra ansjoser og sardiner, der bliver fanget i Stillehavet og Atlanterhavet og sejles til virksomhedens nuværende fabrik i Sandefjord. Med en kommende fabrik i Kalundborg Havn får virksomheden »et ekstra ben« i produktionen og en beliggenhed, der er bedre med hensyn til logistik.

Virksomhedens medicin er stærkt efterspurgt i USA, som har mange overvægtige indbyggere. I de første ni måneder af 2008 har Pronova fremstillet 893 ton lægemidler mod 653 ton i 2007. Det svarer til en vækst på 36 procent.

- Både den milde vinter sidste år og i år har gjort, at byggeriet er kørt efter planen. Derfor er vi meget fortrøstningsfulde med hensyn til fremtiden. Branchen, som vi befinder os i, har en god vækst, siger Kjetil Olsen.

Kalundborg Havn forventer at modtage laster med fiskeolie 20 gange om året, når Pronovas fabrik går i kommerciel drift om et år. Den ny virksomhed vil skabe over 100 nye arbejdspladser.