Norsk finansmand kæmper for sin overlevelse

Hvad gør en virksomhedsejer, hvis hans modstandere har fået pant i hans aktier? Norske Kjell Inge Røkke har valgt at gøre alle aktierne stemmeløse i sin kamp for at overleve.

Norsk finansmand kæmper for sin overlevelse - 1
Læs mere
Fold sammen
Man kan egentlig ikke kalde den norske finansmand Kjell Inge Røkke for gennemsympatisk eller meget succesrig.

Men man kan på den anden side heller ikke kalde ham for upopulær eller en fiasko.

Lidt lige som den tidligere B&W-direktør, Jan Bonde Nielsen, er den 44-årige Kjell Inge Røkke yderst handlekraftig og farverig - ofte indhyldet i et skær af dramatik - uden at han nogensinde kan slippe helt fri for mistanken om, at han er ved at køre om hjørner med en eller anden mindretalsaktionær i et af sine selskaber.

2003 blev et meget dramatisk år for Kjell Inge Røkke, hvor hans imperium, der er bundet sammen i selskabet Aker RGI Holding, var på nippet til at kollapse, fordi det norske industrikonglomerat Orkla i første omgang ikke var indstillet på et bløde op på sit tilgodehavende på 600 millioner kroner i selskabet Norway Seafoods.

Nu har Kjell Inge Røkke aldrig været en mand, der tog op i sin 200 millioner kroner dyre bjerghytte i Oppdal i Norge for at fyre op i knuderne i pejsen og blot nyde, at forretningerne kunne passe sig selv et stykke tid.

Og 2004 er da også kun lige blevet et par uger gammel, før end fordringer på flere milliarder kroner - herunder pengene til Orkla - toner frem i horizonten og kræver handling og kontanter af manden fra byen Molde.

Hertil kommer så lige en række retssager fra utilfredse mindretalsaktionærer, et skibsværft, som stille og roligt dræner hele imperiet for milliarder af kroner, en erstatningssag, der kan koste flere hundrede millioner af kroner, en EU-Kommission, der kræver næsten en milliard retur i støtte, tvivlsomme selskabskonstruktioner, pantsætninger og gæld.

Men Røkkes handlekraft kommer ikke af ingenting.

I årevis er han med bankers hjælp og økonomisk snile, frækhed - eller som nogle vil ydtrykke det - fifleri altid sluppet igennem kriserne, som ofte har ladt ofre tilbage på slagmarken, som helst så den smilende og velklædte rigmand sendt så langt som muligt mod nord i det norske rige.

Røkkes seneste planer må da også siges at være enten geniale eller manipulerende med regler og god skik:

Siden 2000 har Røkke haft et problem med de 1.200 mindretalsaktionærer, han tvangsindløste, da han i 2000 overtog selskabet Aker RGI. Aktionærerne, der er samlet i Folketrygdfondet, har faktisk byrettens ord for, at de burde have fået 300 millioner kroner mere ved tvangsindløsningen, end Røkke gav dem. Som sikkerhed for tilgodehavendet fik aktionærerne pant i aktier for et tilsvarende beløb i selskabet Aker RGI AS, som ejes 100 procent af Røkke. Som ejer kunne Røkke derfor kort før jul snildt vedtage, at samtlige aktier i Aker RGI AS blev gjort stemmeløse. Samtidig udstedte han en aktiepost til sig selv på 1,6 procent med 100 procent af stemmerne i imperiets finansielle styreklods, Aker RGI Holding.

Resultat: Aker RGI AS, der før jul havde den afgørende indflydelse på holdingselskabet, har nu 98,4 procent af aktierne, men ingen stemmer, for de ligger direkte hos Røkke. Dermed er pantsætningen ikke meget værd, eftersom de aktier, der ligger til sikkerhed, pludselig ingen stemmer har.

Så det kan godt være, at Kjell Inge Røkke har svært ved både at læse og skrive, som han har givet længere interview om i norsk presse, men han kan stort set altid regne den ud og finde en løsning, hvor pengene havner i hans egen lomme.

Operationen er da også kommet helt bag på mindretalsaktionærerne og de advokater, der fører sag på deres vegne, som først nu skal til at vurdere, om trækket holder sig inden for lovens rammer.

Mangler kontanter
Transaktionen er blot en af mange, der har det formål af skaffe kontanter til Røkke og sikre finansmanden magten i det selskabsimperium, som har mere end svært ved at lægge truende bankgæld bag sig.

Inden for det seneste år har han således solgt 20 selskaber fra for at få livkvider nok til at betale kreditorerne, bl.a. senest ejendomsudviklingsselskabet Avantor for en halv milliard kroner.

Røkke har dog også måttet skære ned på sit luksusliv og har skilt sig af med business-jetflyet »Rebels Tool« for omkring 300 millioner kroner. »Palads-hytten« i Oppdal, som norsk presse kalder hans refugium, beholder han dog indtil videre.

Og nu ser det ud til, at det næste store skridt for Røkke kan blive en decideret opsplitning af guldæget Aker Kværner, som er langt det største industriforetagende i gruppen med bl.a. værftsvirksomhed under sig.

Aker Kværner, som Røkke ejer 49,9 procent af, omsatte i 2002 for 44 milliarder kroner.

Opsplitningen af selskabet skal generere midler til de mange glubske kreditorer og ikke mindst den gældspost på i alt tre milliarder kroner, som forfalder i slutningen af året.

Der har været flere spekulationer om at splitte selskaberne op i tre enheder, og Aker Kværner har følt sig nødsaget til at sende en fondsbørsmeddelelse ud, der bekræfter, at der arbejdes på en løsning med gældsposten, herunder en opsplitning af selskabet.

Ifølge den norske »Finansavisen« vil en opsplitning givetvis betyde følgende:Olie- og gasdivisionen sammen med Engineering & Construction evt. med en emission og børsnotering. Omsætning 23,6 milliarder kroner.

Røkkes eget (Aker Yards) skibsværft og værfterne i Aker Kværner fusionerer og børsnoteres som et datteselskab med en omsætning på omkring 19 milliarder kroner.

»Problemselskab«, der indeholder skibsværftet i Philadelphia, raketopskydningsselskabet Sea Launch og øvrige tvister.

En opdeling vil ifølge flere norske analytikere kunne tredoble værdien af Aker Kværner fra dagens små seks milliarder kroner, hvoraf halvdelen altså vil tilfalde Kjell Inge Røkke.

Ifølge avisen Aftenposten øgedes pantsætningen af værdierne i hele gruppen fra 2,5 milliarder kroner til hele 7,2 milliarder i løbet af 2002. Og sidste år fik banken DnB Nor angiveligt pant i 28 procent af aktierne i en af de få overskudsgivende selskaber, Aker Yards, da de medvirkede til løsningen af de finaneielle problemer i efteråret.

Lån, pantsætning og gæld er dog ikke de eneste problemer, Røkke må slås med.

Værftsproblemer
Skibsværftet i Philadelphia, USA, har efterhånden kostet to milliarder kroner, og der er ikke foreløbig udsigt til, at hullet i værftet kan stoppes.

Det amerikanske selskab, Kvaerner Inc., kæmper en hård kamp for at undgå at komme til at hænge på en giganterstatning på 137 millioner dollar til mineselskabet Equatorial Mining, som pådrog sig tab i milliardklassen angiveligt på baggrund af fejlberegninger, som Kvaerner havde foretaget.

Og nu vil EU-kommissær Mario Monti have 820 millioner kroner tilbagebetalt af den støtte, som det Kværner-ejede tyske Warnow-værft har modtaget.

Ikke underligt at Kjell Inge Røkke også har været nødt til at vise en fast økonomisk hånd over for fodboldklubben i Molde på den norske vestkyst - Molde FK - som har måttet tage til efterretning, at tilskuddet fra den handlekraftige forretningsmand er gået ned til 20 millioner kroner om året, og at lønnen pr. spiller på klubbens professionelle hold er dalet fra 750.000 kroner til 600.000 kroner.

Her er de dog stadig glade for tilskuddet fra bysbarnet.

Ham, som Aker RGIs direktør Leif-Arne Langøy engang har kaldt for »blød om hjertet«, og som holder godt 40.000 beskæftigede.

Som bankerne er tvunget til at holde af, da de ellers risikerer at miste det hele, og som mange aktionærer raser over og føler sig snydt af, og som stort set alle nordmænd har en mening om.