Norsk ekspert om olieprisen: En abe kan ramme lige så rigtigt

DNB Markets nedjusterer vurderingen af olieprisen for de næste par år - blandt andet efter den overraskende høje produktion i Nigeria og Libyen.

Olierafinaderi i Nigeria Fold sammen
Læs mere
Foto: PIUS UTOMI EKPEI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DNB Markets må bide i det sure æble og nedjustere sine prognoser for olieprisen fra tidligere i år.

I en ny rapport sænker bankens olieanalytiker, Torbjørn Kjus, vurderingen for olieprisen i 2018 til 60 dollar pr. tønde. Det er en nedgang på 10 dollars i forhold til vurderingen i maj.

DNB Markets reducerer også forventningerne for olieprisen i indeværende år; den kommer kun op på de 60 dollars sidst på året, hedder det nu. Tidligere var vurderingen, at prisen ville stige til 70 dollars i fjerde kvartal.

Ændringerne skyldes ny produktion i Nigeria og Libyen. Dertil kommer, at OPEC burde have indset, at effekten af den reducerede produktion først ville slå igennem i andet halvår.

Kjus påpeger også, at markedet ser ud til at tro på en myte om, at skiferolien fra USA vil ødelægge markedet, hvis prisen kommer over de 55 dollar pr. tønde.

»Det er en kombination af flere forskellige faktorer. Libyen og Nigeria er måske de vigtigste,« siger Kjus til E24.

 

Et kast med en dartpil

Desuden har der for nylig været en optælling af borerigge i USA, som overgik forventningerne, og endelig kommer der altid en nedgang i efterspørgslen i første halvår og en stigning i andet. OPEC burde have været tydeligere i sin kommunikation her, mener Kjus.

OPEC har også tappet af sine egne lagre og nedbragt produktionen mere end eksporten. Det har været negativt for markedet, fordi trækket på lagrene i OECD-landene ikke er blevet så stort, som det kunne have været.

»Jeg tror, OPEC havde en forhåbning om, at markedet ville være tilfreds når bare produktionen gik ned,« siger Kjus.

Bliver du skuffet over at tage fejl?

»Jeg er ikke skuffet, hvis retningen er rigtig. Men jeg bliver skuffet, hvis retningen er forkert. Derfor er jeg skuffet over andet kvartal,« føjer Kjus til.

Prisen faldt nemlig i andet kvartal i stedet for fortsat at stige, som Kjus havde forventet. Tidligere har DNB-analytikeren ramt retningen for olieprisen rigtigt.

Så længe hans vurderinger af retningen på olieprisen er rigtige, bliver han ikke skuffet, hvis han ikke rammer det eksakte niveau helt rent.

»Jeg tror, alle professionelle kunder ved, at en abe kunne ramme niveauet lige så rigtigt som et menneske. Det er bare et kast med en dartpil,« siger han.

Stiger i 2020

Mens andet halvår af dette årti har været krævende for oliebranchen, ser næste tiår ud til at begynde meget bedre, vurderer Kjus.

Skiferolien i USA vil nemlig ikke kunne vokse tilstrækkeligt hurtigt til at forsyne markedet uden en oliepris på minimum 60 dollar, spår han.

Han venter derfor en oliepris på 60 dollar pr. tønde i 2018, 65 dollar i 2019, 75 dollar i 2020, 70 dollar i 2021 og 60 dollar pr. tønde olie i 2022.

Dermed er Torbjørn Kjus fortsat mere optimistisk end flertallet af analytikere.

Konsensus blandt analytikere er en oliepris på 57 pr. tønde i 2018, 60 dollar i 2019, 64 dollar i 2020 og 68 dollar i 2021, skriver Bloomberg.

Efter 2020 vil markedet få hjælp af olieselskabernes nedskæringer gennem de seneste tre år på grund af faldende produktion i de eksisterende felter og en fortsat vækst i efterspørgslen, tror Kjus.

»Hovedårsagen til, at vi kommer til at overvurdere 2020 er, at vi har overset bølgen af bidrag, som er startet op nu. Canada er et godt eksempel. De øger fortsat produktionen i oliesandet på grundlag af investeringer, som blev foretaget, da olieprisen var høj,« siger han.