Norges Oljefondet har passeret de 1.000 milliarder dollar for første gang

En positiv udvikling på aktiemarkedet og en svagere dollar gør, at værdien af Oljefondet for første gang er oversteget det nydelige, runde tal.

Yngve Slyngstad er direktør i Norges Bank Investment Management (NBIM), der forvalter fondet. Fold sammen
Læs mere
Foto: NTB SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oljefondet har for første gang passeret de 1.000 milliarder dollar i værdi. Det skete klokken 02:01 natten til tirsdag den 19. september 2017. Det skriver fondet på sin hjemmeside.

Fondets værdi målt i dollar er øget betydeligt i år på grund af en styrkelse af verdens øvrige hovedvalutaer i forhold til den amerikanske dollar samt en positiv udvikling på aktiemarkedet, lyder det fra Norges Bank Investment Management (NBIM), der forvalter fondet.

»Da fondet fik sin største tilførsel af oliepenge i maj 1996, tror jeg ikke, nogen havde forestillet sig, at fondet ville nå 1.000 milliarder dollar. Dette er en milepæl,« siger NBIMs leder, Yngve Slyngstad.

»Væksten i fondets markedsværdi har været utrolig,« tilføjer han.

Nyhedsbureauet Reuters meddelte for nylig, at Oljefondets værdi var på over 1.000 milliarder dollar, men dette var et uofficielt estimat baseret på tælleværket på fondets hjemmeside.

Tælleværket medregner blandt andet ikke ændringer i værdien af fondets ejendomsportefølje. Men nu er rekorden altså officiel. Værdien af fondet svarer til cirka 1,47 millioner kroner pr. nordmand.

Verdens største statsfond

Tirsdag morgen klokken 09:30 er Oljefondets værdi omregnet til danske forhold på 6.223 milliarder kroner, viser tælleværket på hjemmesiden. Dollarkursen ligger på 7,8067 norske kroner, så, så fondets værdi er altså fortsat over de 1.000 milliarder beregnet i norsk valuta.

Ude i verden er det fondets værdi i dollar som tæller, og det er denne som anvendes til at sammenligne værdien på statsfonde (som på engelsk hedder Sovereign Wealth Funds...). Og Norges Oljefond er altså for tiden verdens største Sovereign Wealth Fund.

Men selv om fondet lige nu er meget værd i såvel kroner som dollar, er det værd at huske på, at valutakurser varierer meget.
Kronerværdien af fondet er "pustet op" til mere end 1.000 milliarder, men disse penge kan hurtigt forsvinde igen, hvis kronen bliver styrket over for andre valutaer.