Norges oliefond vil have større indflydelse

Verdens største oliefond vil spille en større rolle i de selskaber, den har investeret sine penge i.

Den norske oliefond, der sætter sig på pladsen som verdens største, vil have mere indflydelse i rollen som investor. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal ikke længere føres en passiv linje i den norske oliefond. I fremtiden vil fonden sørge for at profilere sig som en mere aktiv investor. Første skridt mod det mål er oprettelsen af en rådgivningskomite.

»Det vil være en komité, der tillægges stor vægt - både hvad angår spørgsmål om langsigtet ejerskab og specifikke anliggender. Det vigtigste for os var at få nogle folk med mere dybdegående erfaring, der kan supplere vores virksomhed,« siger Yngve Slyngstad, oliefondens administrerende direktør, til Financial Times.

Der er valgt tre britiske eksperter til at besidde medlemsposterne i komiteen. Alle tre har med deres baggrund, som alt fra forfatter for Financial Times til direktør for Vodafone, stor viden om selskabsledelse og finans.

Berlingske Business skrev i november sidste år, at oliefonden ejer én procent af verdens selskaber gennem deres aktier. Og det er i disse selskaber, at fonden gerne vil have mere indflydelse. Det skal rådgivningskomiteen sørge for - blandt andet ved mere og bedre dialog med de mange selskabers bestyrelsesformænd.

Norges oliefond er vokset stødt, siden den i 1996 modtog de første indtægter. På otte år er fondens størrelse blevet firedoblet, og ved udgangen af 2012 lå den samlede formue på 3.816 mia. kr.

Et uhåndgribeligt stort tal. Et tal, der svarer til, at hver indbygger i Norge har 800.000 kr. Eller, at Norge kunne bygge en 2.500 kilometer lang metro - hvis man beregner det ud fra prisen på, hvad Københavns metro har kostet. Det ville blive til en god metrorejse fra Oslo til Rom.

Og den norske oliefonds store størrelse er netop også en af grundene til, at fonden optrapper sin indsats.

»Vi anerkender, at med vores størrelse på kapitalmarkederne har vi et ansvar for god selskabsledelse i enkelte selskaber samt markedet som helhed,« siger Yngve Slyngstad til Financial Times.