Norges næstrigeste giver hele milliardformuen bort

Den norske mangemilliardær, den 90-årige Olav Thon, har besluttet at flytte hele sin formue over i en fond, der skal uddele midler til almennyttige formål.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg regner med at blive 100 år, så der er jo kun 9-10 år igen, og jeg skal ikke have noget med mig«.

Det er den 90-årige nordmand Olav Thons korte forklaring på, hvorfor han nu vil lægge alle aktierne i sit livsværk, Olav Thon Gruppen, over i en fond, som årligt skal uddele 50 mio. norske kr. til almennyttige formål.

Thon, der i mange år var Norges rigeste mand, har skabt en formue på omkring 25 milliarder norske kr. på ejendomme, indkøbscentre og hoteller. Ved den seneste opgørelse over norske rigmænd blev han kun overgået af skibsrederen, John Fredriksen.I en pressemeddelelse, som blev udsendt tirsdag, skriver Thon:

»Det er vigtigt for mig, at Olav Thon Gruppen forvaltes bedst muligt i fremtiden, sådan at virksomheden give sikre arbejdspladser for alle ansatte og samtidig kan virke for de almennyttige formål, som jeg ønsker at støtte og for samfundet i øvrigt«.

Det er ikke første gang, at nordmanden er i gavehumør. Olav Thon har ikke direkte arvinger, men i 2006 uddelte han en million til hver af sine 26 grandniecer og grandnevøer. Endvidere har han doneret betydelige beløb til blandt andet den norske turistforening.Olav Thon lagde grunden til sit forretningsimperium, da han som ung rejste til Schweiz og startede en import- og eksportforretning. Gennem de efterfølgende 60 år etablerede han en af Norges største ejendomskoncerner.

Olav Thon Gruppen ejer i dag 23 indkøbscentre i Norge, Thon Hotels med hoteller i Norge, Sverige, Bruxelles og Rotterdam, samt en lang række erhvervs- og boligejendomme i Norge.

Herhjemme er han blandt andet kendt for sine køb og salg af grunde på Ny Tøjhus-grunden på Amager.