Norge spørger ikke før salg af SAS

Beslutning om salg sker uafhængig af Danmark og Sveriges holdning.

Læs mere
Fold sammen
Norges beslutning om salg af SAS uafhængig af DK og S Den norske stat er åben over for at sælge sine aktier i SAS uafhængigt af tilsvarende beslutninger i Danmark og Sverige. Det skriver den norske avis Aftenposten ifølge nyhedsbureauet AFX.

»Vi vil træffe en uafhængig beslutning, men naturligvis vil vi også konsultere den svenske og danske stat,« siger Norges erhvervsminister, Ansgar Gabrielsen.

Han planlægger at præsentere regeringens forslag til salg af den norske stats aktier i diverse selskaber - heriblandt SAS - i løbet af foråret.

Herhjemme har økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) også givet udtryk for, at han ønsker salg af statens aktier i det skandinaviske luftfartsselskab. Generelt mener ministeren, at staten ikke bør drive privat virksomhed.

»Min holdning er, at der skal privatiseres, men det skal ske, når det kan betale sig,« sagde Bendt Bendtsen til RB-Børsen umiddelbart inden jul.

Fra Sverige er meldingen imidlertid en anden. Den svenske stat ønsker ikke at sælge sine aktier.

»Vi vil beholde vores andel af SAS, uanset hvad Danmark og Norge gør. Jeg tror, at det er godt fortsat at være i SAS,« sagde Sveriges erhvervsminister, Bjo:rn Rosengren, i slutningen af november.

Hos SAS selv har ledelsen principielt ingen holdning til, hvem selskabet har som aktionærer, men koncernchef Jørgen Lindegaard lægger ikke skjul på, at han gerne ser en større likviditet i aktien, hvilket et salg af de statsejede aktier vil medføre.

»Rent principielt har vi ingen holdning til, hvem vi har som aktionærer. Når det så er sagt, er det klart, at vi gerne vil have, at vores aktie er likvid,« sagde Lindegaard til RB-Børsen inden jul.

Den danske og den norske stat ejer begge 14,3 pct. af SAS, mens den svenske stats ejerandel er 21,4 pct.

RB-Børsen