Norge sænker renten

Norge sætter renten ned til 1,0 procent. Det skyldes svage udsigter for den norske økonomi, vurderer den norske centralbank. (opdateres.)

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Norges Banks har netop besluttet at sænke renten 0,25 procent point til 1,0 procent. Det er det laveste niveau nogensinde.

»Udviklingen i norsk økonomi har vært lidt svagere end ventet og udsigterne fremover er noget svage. Styrerenten sættes derfor ned,« siger centralbankchef Øystein Olsen i en erklæring.

Beslutningen svækker den norske krone med så meget som 1,1 procent, så den nu koster 0,8449 danske kroner.

Den norske krone er faldet betydeligt på det sidste, blandt andet fordi en norsk rentesænkning var ventet. Dagens beslutning hos Norges Bank ser dog alligevel ud til at overraske de finansielle markeder.

Det er anden gang siden prisen på olie begyndte at falde sidste efterår, at den norske centralbank sænker renten. Efter sidste sænkning i december er renten dog blevet holdt uændret i marts og maj af den norske centralbank.

Renten i både Danmark og Sverige er dog negativ og Den Europæiske Centralbank (ECB) gør nærmest alt hvad den kan for at presse renten på obligationer ned. Det sker med massive opkøb på 60 milliarder euro om måneden. Så set i det lys er den norske rente stadig høj. Den såkaldte rentebane fra den norske centralbank antyder dog, at renten kan blive sænket igen.

Norges Bank ser en rente på 0,75 procent over det nsæte års tid, og skriver selv at en ny rentesænkning kan komme på tale til efteråret.

De faldende priser på olie har allerede ramt Norge hårdt. Hele 20.000 job ventes således nedlagt i år i den norske olie- og gasindustri.

Den norske centralbank har vurderet, at de norske olieinvesteringer vil falde med så meget som 15 procent i år og ti procent til næste år.

Den norske inflation lå på 2,1 procent i maj, hvilket er nogenlunde tæt på centralbankens mål, der hedder 2,5 procent.

Norges Bank sænker også sine skøn for den økonomiske vækst til 1,25 procent i år. Det er 0,25 procent point mindre end tidligere vurderet. Til næste år ventes en vækst på 1,5 og i 2017 skulle der være udsigt til en fremgang på 2,25 procent. Norges bank har også skøn for 2018, der hedder 2,5 procent. Alle disse skøn er lidt lavere end tidligere vurderet. Det er væksten i bruttonationbalproduktet (BNP) i fastlandsnorge, der er angivet.

Norge er et Danmarks største eksportmarkeder og har dermed stor betydning for dansk økonomi.