Nordmænd går amok på boligmarked

Norge har nu et af de boligmarkeder i hele verden, som er steget mest over de sidste tyve år. Priserne i Oslo er nærmest gået amok, og nu vil den norske finansminister have et indgreb, som måske begrænser adgangen til lån uden afdrag.

Havnefronten i Oslo Fold sammen
Læs mere
Foto: CORNELIUS POPPE

Boligmarkedet i Norge er på kogepunktet. Opturen over de sidste tyve år i hele landet er på voldsomme 331 procent.

Det er betydeligt mere end herhjemme, hvor priserne i samme periode er steget 176 procent, og det er også mere end i Storbritannien, Sverige og Frankrig, som ellers er kendt for at have boligmarkeder med fuld drøn på.

Den norske avis Aftenposten fortæller, hvordan stribevis af lejligheder og huse i og omkring Oslo for tiden sælges til én million kroner eller mere endnu - over den udbudte pris, fordi køberne nærmest står på nakken af hinanden.

Eksempelvis blev en lejlighed på 93 kvadratmeter i Oslo forleden sat til salg for 6,3 millioner kroner, men den blev solgt for 7,25 millioner kroner - eller for intet mindre end 78.000 kroner per kvadratmeter. Det er mere end dobbelt så meget som herhjemme, hvis der sammenlignes med gennemsnitsprisen på lejligheder i København K.

Nordmændene låner lystigt til de stadigt dyrere boliger, og det bekymre finansminister Siv Jensen. Hun har netop bedt det norske finanstilsyn om at komme med bud på, hvordan den galoperende prisfest kan bremses.

Kombinationen af høj gæld og høje priser øger nemlig risikoen for, at der kommer finansiel ustabilitet, som kan skade hele norsk økonomi, præcis som det blev set herhjemme efter 2007.

Siv Jensen vil ikke gætte på, hvad slags indgreb, der måske vil komme, men det er sandsynligt at blikket rettes mod de afdragsfrie lån, lige som det er sket i Sverige.

Så sandsynligvis vil folk med høj gæld blive pålagt, at de skal nedbringe deres gæld, så de afdragsfrie lån eksempelvis kun udgør 50 procent af boligens værdi.

I hele Norge er boligpriserne steget 8,7 procent det sidste år og i Oslo er opturen på 11 procent.

Flere norske ejendomsmæglere anslår, at otte ud af ti boliger i Oslo sælges over den udbudte pris. Det er især unge, som er klar til at byde priserne meget højt op, og derfor er det også typisk mindre ét og toværelseslejligheder, der overbydes mest i pris, når de kommer til salg. Når priserne runder de fire til fem millioner kroner, er tilstandene knap så vilde.

Det er som herhjemme især den helt enestående lave rente, der får mange til at flytte penge fra banken til boligmarkedet, eller som fristes til at optage store lån, fordi det ud fra en historisk målestok stort set intet koster.

De norske husholdninger har en rekordstor boliggæld på nu 2.339 milliarder norske kroner. På tre år er gælden steget med 25 procent.