Nordkoreas økonomi sætter rekord under Kim Jong-un

Det internationale samfund har med økonomiske sanktioner i flere år sat tommelskruerne på Nordkorea for at få landet til at opgive ambitionen om at udvikle atomvåben.

Kim Jong Un. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: KCNA

Men det forhindrede ikke det isolerede land i at opnå en rekordhøj vækst i 2016.

Ifølge centralbanken i Sydkorea voksede bruttonationalproduktet (bnp) i 2016 med 3,9 procent i forhold til året før. Det er den højeste vækst i 17 år, og dermed også i Kim Jong-uns indtil videre seks år lange regeringstid.

I 2015 trak økonomien sig sammen i Nordkorea på grund af tørke og lave verdensmarkedspriser på råvarer som kul og jernmalm.

Styret i Nordkorea oplyser ikke økonomiske data, men centralbanken i Sydkorea har siden 1991 hvert år offentliggjort et skøn for det nordkoreanske bnp.

Udregningen er baseret på oplysninger fra blandt andet den nationale efterretningstjeneste og Sydkoreas ministerium for genforening.

Omregnet til dollar var Nordkoreas bnp i 2016 på 28,5 milliarder. En brøkdel af Sydkoreas bnp, der samme år var på cirka 1,4 billioner dollar.

Siden 2006 har Nordkorea været underlagt FN-sanktioner på grund af landets forsøg på at udvikle atomvåben og ballistiske missiler.

FN's Sikkerhedsråd har som svar på flere nordkoreanske atomprøvesprængninger de seneste år strammet sanktionerne. Målet er at gøre det sværere for landet at finansiere udvikling af kernevåben.

Blandt de seneste stramninger er et forbud mod at importere kul fra Nordkorea. Kul er landets vigtigste eksportartikel.

I februar forbød Kina, der er Nordkoreas eneste allierede af betydning og den største handelspartner, al import af kul fra landet.

Trods sanktionerne formåede Nordkorea at øge sin samlede eksport med næsten fem procent i 2016 ifølge den sydkoreanske centralbanks opgørelse. Det er den største stigning i eksporten siden 2011.

Opgørelsen omfatter ikke den handel, der er mellem de to lande på den koreanske halvø.