Norden-chef: Væksten i Asien fortsætter

Rederiet Norden tidobler udbyttet til aktionærerne. Tjener op mod 150 mio. kr. på et skib, som endnu ikke er leveret. Nordenchef Steen Krabbe tror, væksten i Asien kan fortsætte.

Læs mere
Fold sammen
Rederiet Norden er stødt på en guldåre. Den hedder Kina. Og løber den åre tør eller svinder blot en anelse ind, har Nordenfolkene øje på en anden åre, nemlig Indien.

Shippingsfesten kommer nu også aktionærerne kontant til gode. Aktiekursen fortsætter sin himmelflugt, og i går blev det besluttet at tidoble udbyttet fra 10 kr. til 100 kr. pr. 20 krones aktie. Det er et kontant udbytte på 223 millioner kr.

Rederiet Nordens topchef Steen Krabbe har svært ved at se, at væksten i Asien, primært i Kina, skulle stoppe foreløbig. Derudover vil Norden satse endnu mere på Indien, sandsynligvis med etableringen af eget kontor, som det også er sket i Kina.

Norden er ledende på det mest givtige shippingmarked netop nu, nemlig bulk. Det er søfragter med jernmalm, korn eller anden såkaldt tørlast. Raterne er mangedoblet de senere år, især på jernmalmfragter ind i Kina.

Opjustering
»Hvad skulle kunne bremse væksten i Kina?« spørger han, og forsøger selv at give svaret, »vi ser på det med positive øjne. Den udvikling er kommet for at blive.«

Norden ejer og driver ikke blot egne skibe. En meget væsentlig del af indtjeningen sker fra indchartrede skibe, der opereres på langtidskontrakter. Herudover kommer ekstraordinære gevinster ved køb og salg af skibe.

Således opjusterede Norden i går forventningerne til indtjeningen i 2004 til nu 1,5 milliarder kr. efter salg af et af de store tørlastskibe. Yderligere salg kan komme på tale i 2004.

Vildskaben i tørlastbranchen illustreres af, at Norden har kunnet tjene op i mod 150 mio. kr. på et skib, som endnu ikke er leveret. Det bliver leveret i maj 2004, men blev altså solgt i går. Norden-ledelsen vil ikke selv kommentere disse tal, men erkender, at der er rigtig gode forretninger at gøre i øjeblikket. Norden og dens partnere har 28 skibe i ordre i øjeblikket.

Steen Krabbe har et koldt skuldertræk til overs for konkurrenten Torm, der ejer en tredjedel af aktierne i Norden, og som er meget forhippet på at overtage Norden.

»Det er klart, på et tidspunkt må der komme en afklaring. Men der er ingen dialog, der er intet nogetsomhelst. Det bruger vi ikke tid på i øjeblikket,« lyder det afvisende. Spørgsmål om, hvorvidt Norden med sin bugnende pengekasse kunne finde på et modangreb og i stedet overtage Torm besvares med et »det er spekulationer.«

I følge Norden har der været kraftig efterspørgsel efter Norden-aktierne i 2003. Men de er svære at få fat i, idet hele 82 procent ligger fast placeret. Denne illikviditet har også været med til at presse aktiekurserne op.

Norden fordoblede dog sin aktionærkreds i 2003 og har nu 700 aktionærer. Som det første danske selskab har Norden besluttet, at regnskaber fremover alene vil blive afrapporteret i dollar og altså ikke i kroner.