Nordeas formand: Euroen er økonomiens største problem

Euroen er prissat for højt og holder de svage økonomier i et jerngreb, mener finansmanden og bankformanden Björn Wahlroos.

Foto: KAI PFAFFENBACH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.


»Verdensøkonomiens største problem,« kalder den pannordiske bank Nordeas formand Björn Wahlroos den stærke euro. 

Den fælleseuropæiske valuta er prissat for højt til skade for de svagere økonomier i Europa, sagde han ifølge DI.se. ved et arrangement for kunder i Pensar Bank mandag aften.

En valutakurs på 1,35 i forhold til dollar er udtryk for en helt gal prissætning, mener finansmanden, der blandt andet er bestyrelsesformand i Nordens største bank Nordea.

»Den burde være i paritet med en dollar for at afspejle den reelle konkurrencekraft,« siger Björn Wahlroos, som mener, at årsagen er den tysk-dominerede europæiske centralbank ECB.

For 11 år siden var en dollar og en euro lige meget værd, og »man må befinde sig i en slags drømmeverden, hvis man siger, at euro-økonomien er blevet stærkere,« siger Björn Wahlroos.

En formildende omstændighed er den udbredte sorte økonomi, der findes i flere af de gældsplagede, sydeuropæiske lande.

»I Grækenland og Italien er der den kæmpestore lykke, at 25-30 procent af bruttonationalproduktet ikke fremgår af de offentlige statistikker. Resultatet er, at landene har det meget bedre end man tror, når man læser Eurostat,« siger Björn Wahlroos.