Nordea venter dueagtig tone på rentemøde

Den Europæiske Centralbank endte med at tage fusen på størstedelen af markedet i november, da centralbanken sænkede sin styrende rente til 0,25 pct. fra tidligere 0,50 pct. På rentemødet torsdag ventes det dog ikke, at markedet endnu en gang vil blive taget med bukserne nede.

Foto: KAI PFAFFENBACH. På rentemødet torsdag ventes det ikke, at markedet endnu en gang vil blive taget med bukserne nede.
Læs mere
Fold sammen

Sådan lyder vurderingen fra Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea, over for Ritzau Finans.

»Jeg tror ikke, at ECB på mødet vil tage fusen på markedet igen og sænke renten yderligere. Så skulle de have taget det fuldt ud for en måned siden, hvis de følte, at der var behov for mere,« siger Helge J. Pedersen.

En af de væsentlige årsager til rentesænkningen sidste gang var - ifølge cheføkonomen - en række meget svage inflationstal.

»De viste sig dog, at være mindre svage - om man så må sige - idet de senest offentliggjorte inflationstal viste, at inflationstakten lå på 0,9 pct. i forhold til samme måned sidste år, mens det var 0,7 pct. i måneden inden,« lyder det fra Nordeas cheføkonom.

»Så den deflationsrisiko, der måske har ligget til grund for deres beslutning, ser ud til at være aftaget lidt,« fortsætter han.

Meget af grundlaget bag den sænkede rente skyldes også, at den økonomiske situation fortsat har været svag i især den sydlige del af Europa, pointerer Helge J. Pedersen.

Dertil var euroen måske også begyndt styrkes mere end bekvemt er for de økonomiske vækstudsigter. Men det virker som om, at det er bremset nu, lyder det fra cheføkonomen.

»Men den dueagtige tone vil ECB nok beholde, og i stedet vil det fremhæves, at renten vil holdes på det nuværende niveau i lang tid fremover. Hvis der skulle gøres noget, ville det nok være at annoncere nye likviditetspolitiske tiltag, og det tror jeg, at der er en mulighed for,« vurderer han.

Helge J. Pedersen mener, at ECB på den måde vil kunne holde likviditeten i eurozonen på et passende niveau i så lang tid frem over, som det må vise sig at være nødvendigt.