Nordea skiller Tæppeland fra ejeren

Tæppeland skal til at tjene penge. Derfor skal selskabet adskilles fra ejerselskabet, mener hovedkreditoren Nordea, som nu har sat tidligere bankfolk i de to selskabers bestyrelser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tæppeland-koncernen har fået skåret de snærende bånd over til sin økonomisk pressede ejer i et forsøg på at få den 53-årige gamle tæppeforretning til at overleve - og endda opnå en renæssance.

De seneste fire år har Tæppeland haft voldsomme økonomiske problemer og haft et samlet underskud på 122 mio. kr. Men det er intet i sammenligning med det familien Jensen-ejede, Holdingaktieselskabet JG, der ejer Tæppeland. Det selskab har de sidste fire år tabt 470 mio. kr. og er nu nærmest under administration af bankforbindelsen Nordea.

Der har hidtil været et ledelsesmæssigt og økonomisk uheldigt sammentræf mellem tæppeforhandleren og ejerselskabet, og i sidste uge skilte Nordea så skidt og snot for sig ved at ændre bestyrelserne i både Holdingaktieselskabet JG og Tæppeland Holding, der via Tæppeland-Jensen Tæpper ejer de 35 danske og ni polske tæppeforretninger.

Stifterens søn fratrådt
Efter tre år er den tidligere Danske Bank-direktør Jens Otto Veile trådt af som bestyrelsesformand i begge selskaber, lige som stifterens søn Christian Jørn Jensen er fratrådt de to bestyrelser.

Han har således ikke længere noget med Tæppeland at gøre.

I det kriseramte Holdingaktieselskabet JG er advokat Vagn Thorup sat ind som bestyrelsesformand, ligesom den nu pensionerede vicedirektør og kreditchef Bent Mouritsen fra Nordea er sat ind i bestyrelsen.

I det opererende selskab Tæppeland Holding er den tidligere Unibank/Nordea-direktør Steen Rasborg sat ind på formandsposten. Kun stifteren af Tæppeland, Jørn E. Jensen, sidder nu i begge bestyrelser.

Direktør tilfreds
Tæppelands adm. direktør Heine Dalsgaard finder det naturligt, at der nu er sat en professionel bestyrelse ind i Tæppeland, og han glæder sig over, at tæppeforretningerne nu er afskåret fra de problemer, der ligger i ejerselskabet.

Holdingaktieselskabet JG har således en negativ egenkapital på 70 mio. kr., som modsvares af en stor bankgæld til Nordea, som til gengæld har taget pant i Tæppeland.

»Ændringerne i bestyrelsen afskærer Tæppeland fra de problemer, der ligger i ejerselskabet, og adskillelsen er vigtig, fordi virksomheden (Tæppeland, red.) hidtil har været drevet ud fra kreditmæssige hensyn. Nu skal det være de markedsmæssige hensyn, der tæller,« siger han.