Nordea: Clinton som præsident bliver mere af det samme

Nordea forventer, at Demokraternes kandidat, Hillary Clinton, bliver USA's næste præsident. Og med hende på posten bliver der rent økonomisk ikke meget nyt under solen i mulighedernes land.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI. Nordea forventer, at Demokraternes kandidat, Hillary Clinton, bliver USA's næste præsident. Og med hende på posten bliver der rent økonomisk ikke meget nyt under solen i mulighedernes land.
Læs mere
Fold sammen

- Bliver det mere af det samme, hvis Clinton bliver valgt til præsident? Ja, det gør jo nok, mener cheføkonom Helge J. Pedersen på et pressemøde oven på offentliggørelsen af bankens seneste økonomiske prognose.

Baggrunden for vurderingen om politisk stilstand bygger blandt andet på, at betting-bureauerne forudser, at der bliver flertal til Demokraterne i Senatet, mens Repræsentanternes Hus fortsat vil være domineret af Republikanerne. Og dermed vil de to huse - ligesom det er tilfældet i præsident Obamas nuværende præsidentperiode - ifølge Nordea holde hinanden i skak.

- Der kan blive en vis lammelse, vurderer Helge J. Pedersen.

Med økonomiske briller er det ifølge cheføkonomen videre værd at bemærke, at Hillary Clinton ikke længere er tilhænger af Stillehavs-frihandelsaftalen TTP. Til gengæld lover hun mere støtte til den bæredygtig energisektoren. Desuden kan man i USA vente øgede udgifter til infrastruktur og uddannelse og højere skatter for de rigeste og virksomhederne med Hillary Clinton som præsident.

DIAMETRAL MODSÆTNING TIL TRUMP

- Hun har et program, der er fuldstændigt forskelligt fra Trump, understreger Helge J. Pedersen.

Nordeas prognose er dog alene baseret på en Clinton-sejr.

- Vi har ikke sat tal på, hvad der vil ske i modsatte tilfælde, men der vil formodentlig være svagere vækst og mere turbulens på de finansielle markeder, lyder det fra Helge J. Pedersen.

Nordeas økonom har dog blandt andet bidt mærke i, at Donald Trump har givet udtryk for, at han er modstander af frihandelsaftaler.

- Får Trump magt, som han har agt, så vil det påvirke hele den globale handel. Han er rabiat på det handelspolitiske område. 45 pct. told på alle varer fra Kina og 35 pct. told på handlen fra Mexico. Alene det ? når man tænker på hvor meget USA handler med de to lande ? vil alt andet lige trække inflationen i USA op med 3 pct., vurderer Helge J. Pedersen.