Nordea: Brexit bliver tidligst realitet i 2019

Den britiske befolknings beslutning om at træde ud af EU kommer til at påvirke den danske eksport negativt. Men selv om briterne gik til stemmeurnerne i juni, er der fortsat lange udsigter til, at Storbritannien reelt træder ud af EU-samarbejdet. Det vurderer Nordea i sin økonomisk prognose Economic Outlook.

- Flere og flere er begyndt at spekulere i, at man aldrig aktiverer artikel 50 (protokollen for udmeldelsen, red.). Det tror vi, at man vil gøre. Men vores prognose lyder, at det først vil finde sted i 2019. Det bliver først efter de store valg i Europa, som finde sted i blandt andet Frankrig og Tyskland de næste år, siger Helge J. Pedersen, cheføkonom i Noreda, på et pressemøde oven på offentliggørelsen af prognosen. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

- Flere og flere er begyndt at spekulere i, at man aldrig aktiverer artikel 50 (protokollen for udmeldelsen, red.). Det tror vi, at man vil gøre. Men vores prognose lyder, at det først vil finde sted i 2019. Det bliver først efter de store valg i Europa, som finde sted i blandt andet Frankrig og Tyskland de næste år, siger Helge J. Pedersen, cheføkonom i Noreda, på et pressemøde oven på offentliggørelsen af prognosen.

Nordea venter en mild recession i Storbritannien som følge af brexit, ligesom beslutningen om udmeldelse også vil påvirke væksten i euroområdet - ikke mindst Danmark.

- Med en samlet vareeksport for mere end 35 mia. kr. årligt er Storbritannien Danmarks femtestørste samhandelspartner. De afledte konsekvenser af brexit i form af et svækket britisk pund og lavere efterspørgsel vil derfor næsten uundgåeligt påvirke dansk eksport negativt over de kommende år, hedder det i rapporten.

Han fremhæver dog, at det især er eksporten af gas og olie fra Danmark til kongedømmet, som vil blive påvirket - og ikke i særlig grad salget af for eksempel bacon, som der er blevet udtrykt bekymring for.

Desuden forventer Nordea, at brexit vil føre til yderligere lempelser fra den britiske centralbank, BoE.

Fra 2020 til 2025 kan en aftale mellem Storbritannien og EU a la den norske ifølge Nordea være en mulighed. Men det er der stor usikkerhed omkring. Og Nordea vil da heller ikke definitivt afskrive, at Storbritannien faktisk skulle ende med slet ikke at forlade EU-fællesskabet.

- Vi kan heller ikke udelukke, at de bliver i EU. Jo længere tid processen varer, jo større er sandsynligheden for, at der kommer en ny regering, som udsteder et nyvalg. Så intet er givet endnu, understreger Helge J. Pedersen.