Nørrebro Bryghus trækker 3F i retten

I sommer indledte 3F en konflikt mod mikrobryggeriet, som siden er eskaleret med sympatikonflikt. Det får nu Nørrebro Bryghus til at trække fagforbundet i arbejdsretten.

Mikrobryggeriet fastholder retten til at vælge en anden fagforening end 3F. I øjeblikket har bryghuset overenskomst med Kristelig Fagforening, men 3F mener, at det er en ringere overenskomst end 3F’s egen.

- På en travl restaurant i København kan en provisionslønnet tjener holde 190 kroner i timen i gennemsnit. Ifølge overenskomsten på Nørrebro Bryghus får de 125 kroner i timen som fast løn. Der kan også laves en provisionsaftale, men den er ringere end vores, sagde Per Mortensen, faglig sekretær i 3F Hotel og Restauration, da konflikten begyndte.

Nørrebro Bryghus mener, at 3F benytter bryghuset som forsøgskanin i en aktion, der skal tvinge også mikrobryggerier til at tegne overenskomst med én bestemt fagforening.

- Med demonstrationer, mediekampagner og sympatikonflikter, der dækker hele den klassiske fagbevægelse, forsøger 3F at slå Nørrebro Bryghus ihjel ved langsom kvælning og isolering. Vi synes, at det er helt urimeligt, at 3F kæmper et principielt slagsmål på ryggen af os. Vores ansatte i Bryghuset har selv valgt den fuldt lovlige overenskomst, vi nu har med Kristelig Fagforening, forklarer bryggeridirektør Anders Kissmeyer fra Nørrebro Bryghus.

Nørrebro Bryghus mener, at 3F med sine aktioner for det første går langt ud over, hvad en fagforening kan tillade sig i forhold til den danske lovgivning. For det andet repræsenterer 3F ikke de ansatte i danske restauranter i tilstrækkelig grad til at kunne hævde, at Bryghuset ”skal” organisere sig i 3F. Kun en lille procentdel af medarbejderne i restaurationsbranchen er medlemmer af 3F.

Nørrebro Bryghus understreger, at restauranten ikke er synligt påvirket af konflikten, og derfor holder åbent som normalt, ligesom det fortsat er muligt at købe bryggeriets øl i mange butikker.

- For os gælder denne sag ikke kun om at overleve. Vi ønsker også at have tålelige vilkår for både vores medarbejdere og os selv. Desuden mener vi, at nye bryggeri-restauranter skal have ordentlige chancer for at drive en fornuftig forretning, uden at de bliver nødt til at benytte sig af »sort økonomi, siger Anders Kissmeyer.