Nødvendigt at lovgive om barsel

LO-forbund tror ikke på, at arbejdsmarkedets parter selv kan forhandle sig frem til en acceptabel barselsfond. De ønsker lovgivning.

Læs mere
Fold sammen
Flere LO-forbund vakler i troen på, at arbejdsmarkedets parter selv kan stable en central barselsfond på benene.

»Jeg tror faktisk ikke på, at vi kan løse det her ved overenskomstforhandlingerne. Men intet skal være uprøvet. Vi tager kravet om en barselsfond med, så vi senere kan argumentere for, at det dybest set kun kan løses ved lovgivning,« siger Jørgen Hoppe, formand for HK/Handel.

Midt i overenskomstforhandlingerne kan han konstatere, at langt fra alle forbund har taget kravet om en barselsfond med til forhandlingsbordet. Der er endda forskel på HKs sektorer, for HK/Privat har ikke skrevet en barselsfond på deres ønskeseddel.

»En fælles barselsfond vil være en god løsning. Men når forhandlingerne er decentrale, har jeg svært ved at se, hvordan vi løser det ved overenskomstbordet. Desuden er der tale om en finansieringsordning for arbejdsgiverne, og vi blander os normalt ikke i, hvordan de løser problemerne bagefter,« siger Karin Retvig, formand for HK/Privat.

NNFs forhandler på industriens område beklager, at det ikke er alle forbund, som kræver en central barselsfond. NNF har taget kravet med til deres forhandlinger med DI. Men både DI og lønmodtagerne i CO-industri er uvillige overfor en central barselsfond, fordi de allerede har deres egen.

»Nogle forbund vil ikke røre ved den barselsfond, de har indenfor deres eget område. Men problemet kan kun løses med en central barselsfond. Jeg tror ikke på, at det kan lade sig gøre, som tingene ser ud her og nu,« siger Svend Sørensen, topforhandler for NNF.

Han ønsker lovgivning, hvis ikke det lykkedes at lave en barselsfond ved overenskomstforhandlingerne.