Nobelprismodtager: Flygtningekrise kan sende Europa i knæ økonomisk

Den historiske flygtningekrise kan få alvorlige konsekvenser for den europæiske økonomi, mener årets nobelprismodtager i økonomi, Angus Deaton. Han kalder høj ulighed og lav vækst for en farlig cocktail.

Angus Deaton modtog mandag officielt sin nobelpris i Stockholm. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY

Den aktuelle flygtningekrise risikerer at trække tæppe væk under de europæiske økonomier og påføre regionen større skader end den gældskrise, der har plaget særligt de sydeuropæiske lande de seneste år.

Advarslen kommer fra Angus Deaton, den britisk-amerikanske økonom, der netop har modtaget årets nobelpris i økonomi.

»Der er helt åbenlyst en alvorlig fare for, at EU vil knække under presset,« lød det ifølge Bloomberg News fra Angus Deaton, da den 70-årige økonom mandag gæstede Stockholm for at modtage nobelprisen.

Flygtningekrisen synes mere eller mindre at have taget over fra gældskrisen, der har været den altoverskyggende trussel mod den europæiske økonomi de seneste år og som - nøjagtig ligesom flygtningekrisen - tærede på de indbyrdes relationer i EU. Men selv gældskrisen har sendt lande som Grækenland og Spanien på randen af konkurs, ser Angus Deaton stadig mere alvorligt på flygtningekrisen.

»Fordi ingen rigtig ved, hvordan man skal løse det. Med gældskrisen vidste vi, hvordan det skulle løses. Der var bare uenighed om hvordan,« påpeger Angus Deaton.

Professoren fra Princeton Universitet har vundet nobelprisen for sin forskning indenfor forbrug, velfærd og fattigdom, og han aner en fare ved kombination af befolkninger i hastig demografisk forandring og en økonomi, der stadig slæber sig af sted.

»Du får en stigende ulighed i kombination med en langsom vækst, og det er en virkelig forfærdelig ting, fordi det får folk til at bekrige hinanden,« siger han.

Selvom økonomiprofessoren spår de europæiske lande store udfordringer på den korte bane, er han dog fortrøstningsfuld i forhold til at finde en løsning på lang sigt.

»Folk har stor interesse i at løse problemer og gøre verden til et bedre sted. Det er sket igen og igen over hundredvis af år, men der har bestemt være alvorlige tilbageslag undervejs,« siger Angus Deaton.

IMO, Den Internationale Organisation for Migration, vurderede i slutningen af november, at i omegnen af 860.000 migranter er kommet til EU i år.