Nilfisk måske interesseret i Alto

Med Incentives konkurs vækkes der liv i spekulationerne om en sammenlægning af Alto og Nilfisk-Advance.

De to danske storleverandører af rengøringsmaskiner, det Incentive-ejede Alto og det NKT-ejede Nilfisk-Advance, har i flere år været ofre for giftetanker fra omverdenens side.

Med Incentives konkurs, der betyder, at Alto skal sælges, bliver der atter vakt liv i spekulationerne.

NKTs adm. direktør Tom Knutzen var i går ikke blankt afvisende.

»Det er jo en alvorlig sag. Men nu er denne begivenhed opstået, og det vil vi se på med seriøse øjne. Hvad der ligger i det, vil jeg ikke kommentere yderligere. Nu må tingene gå sin gang, og så vil vi selvfølgelig forholde os til det og se på, om det er interessant eller ej,« siger han.

Styr på forretningen
For tre år siden afviste Incentive enhver tanke om en fusion mellem de to med den begrundelse, at der sjældent kommer en rask mand ud af at lægge to syge mænd i samme seng.

Men siden har både NKT og Incentive fået bedre styr på deres støvsuger- og højtryksspulerforretninger. Nilfisk-Advance omsatte sidste år for 2,7 milliarder kr. og havde et driftsoverskud på 221 mio. kr., svarende til en overskudsgrad på otte pct. Alto solgte i 2003 for to milliarder kr. og tjente 141 mio. kr. på driften.

Nilfisk-Advance har i dag en vækststrategi, der skal støttes af opkøb. Virksomheden har allerede i år foretaget et mindre opkøb i Italien og annonceret planerne om et andet i Australien. Men Nilfisk-Advance vil ikke gå på kompromis med stabiliteten i forretningen, og opkøb skal være værdigenererende.

Prisen afgørende
Fra Incentives side har man gennem længere tid forsøgt at finde en køber til Alto.

»Vi har gennem flere perioder prøvet at sælge Alto. Men det er overordnet faldet på prisen. Det har jo ikke været morsomt at sælge virksomheder i Danmark de senere år, og da slet ikke, hvis man var tvunget til at sælge. Der har været forskellig interesse. Men prisen spiller da en rolle,« siger Incentives bestyrelsesformand Henrik Stenbjerre.

Mens det ikke lykkedes for Incentive at sælge Alto, får kurator for Incentives konkursbo, advokat Michael Ziegler nu opgaven.