Nigeriansk valuta i frit fald

Den nigerianske valuta, naira, svækkedes mandag 40 pct. over for den amerikanske dollar, efter at centralbanken i landet ophævede sit bånd til netop dollaren.

Foto: JOE PENNEY

Svækkelsen er et eksempel på, hvordan mange olieproducerende stater stadig kæmper med den lave oliepris.

Det skriver Wall Street Journal.

Nigeria introducerede sin fastkurspolitik for få år siden for at stabilisere nairaen, hvilket dog har været en dyr fornøjelse for landet, der har brugt 20 pct. af sin valutareserve på at forsvare politikken.

Med faldende indtægter fra olie har det nu vist sig at være for dyrt for regeringen i Nigeria, der altså ikke længere mente, at de kunne bruge antallet af dollar, som er nødvendigt for at opretholde den faste kurs. Valutareserven faldt i maj til 26,5 mia. dollar, hvilket er det laveste niveau i mere end et årti.

Ifølge kilder som Wall Street Journal har talt med, ser det ud til, at svækkelsen af nairaen kan fortsætte i de kommende dage, og at den potentielt kan miste op imod 70 pct. af sin værdi over for dollaren.

Nigeria er blot et ud af en række lande, for hvem den lave oliepris skaber problemer. Således har Venezuela for nylig været tæt på statsbankerot, mens flere stater i den persiske golf har set sig nødsaget til at udstede obligationer for et rekordbeløb på de internationale kapitalmarkeder.