Nigeria til kamp mod email-svindel

Nigeria er efterhånden bedst kendt for gustne milliontilbud via email. Nu har myndighederne fået nok.

Stakkels Charles Taylor. Liberias detroniserede despot, som nu har søgt tilflugt i Nigeria, har en formue stukket til side, som han ikke kan få ud af landet - medmindre du da giver ham en hjælpende hånd mod 20 procent af rovet.

Man skal have en meget hemmelig email-adresse for ikke at have fået et gustent tilbud, der spiller mere eller mindre efter denne melodi. Nu er de nigerianske myndigheder efterhånden grundigt trætte af al den dårlige reklame, dette klassiske email-svindelnummer indbringer den vestafrikanske stat. Nu skrider regeringen til handling, siger finansminister Ngozi Onkonjo-Iweala - og nej, det var ikke hende, der havde underskrevet den sidste mail, du fik. Myndighederne har allerede arresteret tre af bagmændene, igangsat en oplysningskampagne og oprettet en komité, der skal bekæmpe svindlerne. Men hun indrømmer, det er en svær kamp: »Selv i-landene kæmper med, hvordan man skal bekæmpe internet-kriminalitet - og det gør vi også,« siger hun til BBC.

Den efterhånden mange år gamle fidus kan tage flere former, men går typisk ud på enten at franarre ofrene deres bankkontonumre for efterfølgende at støvsuge den eller at få ofrene til at sende et beløb til at betale »transaktionsomkostningerne«.

De fleste af os rækker refleksivt ud efter sletteknappen, men utroligt nok hopper tusinder, hvis dumhed kun overgås af deres grådighed, på den hvert år. Alene sidste år efterforskede amerikansk politi 250 breve, der resulterede i, at hundreder mistede til sammen 25 millioner dollar.

Og det er endda billigt sluppet. Gennem årene er 15 personer, der selv tog til Nigeria for at hjælpe med transaktionen, blevet dræbt eller forsvundet. Og så var der den australske forretningsmand, der tog til Nigeria for at hente sine penge, men som i stedet fik holdt en kanyle med syre op mod halsen, mens forbrydere lettede ham for pas, penge og bankkontonumre.

Han skulle have lært det amerikanske ordsprog: Når noget lyder for godt til at være sandt, er det normalt, fordi det er for godt til at være sandt.