Niels Holck i hård kamp for soleventyr

Niels Holck mener, at modstanden mod Danmarks største solcelleprojekt, Danske Solhaver, handler om personen Niels Holck og ikke om projektets kvalitet.

Niels Holck finder det belastende, at der er mere fokus på hans person end på hans solprojekt. Foto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er op ad bakke for Niels Holck at komme ud af fortidens skygge som våbensmugler i Indien – en sag der i årevis har belastet forholdet mellem Danmark og Indien.

Han er, som fortalt i Berlingske i sidste uge, dybt involveret i Danmarks største solcelleprojekt, »Danske Solhaver«, men også her møder han i den grad modstand, såvel politisk som fra brancheorganisationen Dansk Solcelleforening.

Projektet kan nemlig sprænge den politiske ramme for solenergi herhjemme på samlet 800 megawatt frem mod 2020. Og bliver projektet på hele 475 større solcelleanlæg til virkelighed, vil det kunne dræbe andre solprojekter, og derfor møder det modstand hos solcelleforeningen.

Usikkerhed om projekt

Projektet er omgærdet af usikkerhed, fordi Klima- og Energiministeriet afventer en EU-godkendelse af de nye støtteregler, der blev gennemført sidste år efter omfattende lovsjusk, som blev afdækket i Berlingske.

Hvis projektet bliver godkendt under overgangsordningen for solceller, vil det modtage 1,2 mia. kroner i statsstøtte, som kan kanaliseres videre til ejerne af de tusindvis af andele, som projektet skal sælges i.

Det lille ord »hvis« er dog ganske afgørende i denne sammenhæng. Flere medlemsvirksomheder i Dansk Solcelleforening har nemlig set de kontrakter om solcelleanlæg, som Danske Solhaver nu arbejder videre med. Og medlemsvirksomhederne vurderer ikke, at projektet vil komme under overgangsordningen – i modsætning til Danske Solhavers egen vurdering.

Efter selskabet Viridis Solar gik konkurs sidste år, har Holck arbejdet videre med projektet og kontrakterne i selskabet Levende Energi. Advokatfirmaet Bech-Bruun har som rådgiver vurderet, at kontrakten om levering af solceller er bindende, men ikke forholdt sig til, »om hele setuppet kvalificerer sig til overgangsordningen«, som partner Peter M. Andersen fra Bech-Bruun har udtalt til Dagbladet Børsen.

Holck skal sikre penge til konkursbo

Viridis’ kurator, advokat Morten Stausholm, har dog vurderet, at det er bedst for boet efter Viridis at lade Levende Energi arbejde videre med projektet.

»Jeg har i min egenskab af kurator ikke vurderet muligheden for, om projektet vil kunne komme ind under overgangsordningen. Men jeg har efter en budproces med aktører fra solcellebranchen vurderet, at det at lade Levende Energi og Danske Solhaver arbejde videre med kontraktmassen, som jo ligger som et aktiv i konkursboet, ville være den bedste mulighed for, at konkursboet på sigt blev kapitaliseret. Såfremt dette lykkes, så ville kapitaliseringen være af en sådan grad, at konkursboet ville kunne sluttes som værende solvent,« siger Morten Stausholm.

Niels Holck mener selv, at modstanden handler om hans person og fortid, og ikke om projektet, der skal sælges i andele, så det også bliver de danskere, som er med til at betale statsstøtten, der har mulighed for at være medejere af projektet.

»Jeg er træt af, at jeg ikke kan bringe en idé til torvs, uden at det kommer til at handle om mig og min fortid i stedet for selve ideen. Jeg vil gerne møde dem, der kan fortælle i substans, hvad der er galt med projektet,« siger Niels Holck.