Nettet strammes om Brian Mikkelsen

Kulturministeren står for skud: SF, R og S opfordrer ministeren til at gå af, efter offentliggørelsen af en mail fra ministeren til DR, der angiveligt lægger pres på DR.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

"Det er helt uacceptabelt, at kulturministeren skriver den slags mails til DRs bestyrelsesformand. I et demokratisk samfund skal en regering ikke antaste pressefriheden. Ministre og alle andre kan udtale sig i offentligheden, men ikke i lukkede henvendelser til en bestyrelsesformand. Det er at lægge pres på den redaktionelle frihed," siger Marianne Jelved i en pressemeddelelse.

Mailen er offentliggjort i en ny bog fra tidligere generaldirektør Christian S. Nissen.

Og her peger en række politikere på, at kulturminister Brian Mikkelsen (K) forsøgte at lægge pres på DR.

Marianne Jelved henviser til statsminister Anders Fogh Rasmussen, der tidligere har slået fast, at regeringen i et demokratisk samfund ikke kan tillade sig at blande sig i den uafhængige presses og peger på 2. februar 2006, hvor Anders Fogh Rasmussen sagde følgende TV-stationen Al-Arabiya:

"Hvorfor kan den danske statsminister eller den danske regering ikke bare blande sig i, hvad medierne i Danmark gør? Jeg forstår godt det spørgsmål, men det er vigtigt at forstå, hvordan vores samfund virker. I vores samfund er medierne fuldstændig uafhængige. Vi har fri presse, og regeringen har ingen autoritet til at kontrollere pressen eller blande sig i, hvad den skriver".

Socialdemokraterne er også meget kritiske overfor kulturministerens håndtering af DR:

"Det er magtfordrejning, som er helt uhørt i et demokrati med en fri presse. Det er en meget belastende sag for kulturministeren, som sætter spørgsmålstegn ved hans dømmekraft og om hvorvidt han bør fortsætte som minister, ikke mindst fordi han angiveligt har givet urigtige oplysninger til Folketinget", siger Henrik Sass Larsen.

Formanden for SF, Villy Søvndal, opfordrer Brian Mikkelsen til at går af og peger på, at sagen nu ligger i statsministerens hænder.