Nervøs børsuge i vente

Med terrorangrebet i Spanien er glansen gået af forhåbningerne om et godt aktieår, siger aktiestrateg, og også hans kolleger frygter mere nervøsitet på markederne.

Læs mere
Fold sammen
»Allerede med kursfaldene i de tre dage i sidste uge før terrorangrebet i Spanien var aktiemarkedet tilbage i minus siden nytår, og nu tror jeg desværre godt, at vi kan forvente, at 2004 ikke bliver et bedre børsår end 2003. Det bliver i hvert fald en nervøs uge, vi skal i gang med nu,« konstaterer Jyske Banks aktiestrateg Henrik Hansen i en kommentar til den forstærkede mistanke om, at det er al-Qaeda, der står bag bag sidste uges terrorangreb i Spanien.

Kraftig reaktion?
Også Nordeas aktiechef Nina Movin forbereder sig på en nervøs børsuge.

»Vi fik vel det meste af reaktionen på bomberne i Spanien i sidste uge, og det kan være at det meste af reaktionen allerede er indregnet i kurserne, selv om der nu er mere, der tyder på at al-Qaeda står bag.

Men man kan ikke udelukke, at reaktionen i kurserne bliver kraftig, og oven i har vi jo i weekenden fået nyheden om, at OPEC vil prøve at hæve oliepriserne for at kompensere for dollarfaldet. Det vil virke som en forbrugsafgift, og det styrker ikke håbet om at der kommer gang i opsvinget,« siger Nina Movin, Nordea.

Henrik Henriksen: »Jeg håber, at vi fik den største del af reaktionen på bomberne i sidste uge, men er det virkelig al-Qaeda, der står bag, så er det en ny sag. Så må vi konstatere, at deres sigte er blevet bredere. At de ikke bare går efter at ramme USA og fly.

Det kan være, at de har opgivet at gå efter spektakulære mål som de to tårne i New York, når de kaster sig over tilfældige togpassagerere i Spanien. Men så kan de jo lige så godt gå efter en bybus her i Silkeborg næste gang, og så må vi kikke fremad med en vis nervøsitet,« siger Henrik Henriksen.

Slag til hele Europa
De to aktiechefers analyser falder helt i tråd med mange andre kommentarer i går til de store telegrambureauer efter en uge, der gav europæiske aktier det største fald i seks måneder.

»Mandag vil blive et slag i ansigtet. Vi vil se masser af kursfald, og det vil blive over hele Europa, ikke bare i Spanien,« sagde Luis Bengueerel, der står for forvaltningen af europæiske aktier for Interbrokers i Barcelona.

»Begivenhederne i Spanien vil lægge låg over den positive udvikling, der ellers var i Europa i årets første måneder. Vi skal være glade, hvis kurserne holder det niveau, de har nu,« sagde Thorsten Polleit, økonom hos Barclays Capital i Frankfurt.

»Det er rigtigt dårlige nyheder for aktieinvestering, hvis al-Qaeda står bag angrebet i Spanien. Vi kan få et par meget turbulente uger på markederne, også markederne for futures og optionskontrakter,« mente Comerzbanks Europa-strateg Rolf Elgeti.

Flyselskaber hårdt ramt
Telegrambureauet Bloomberg venter at specielt aktier for flyselskaber, hoteller, rejsebureauer og virksomheder, der sælger luksusvarer bliver ramt af de seneste begivenheder.

Bloombergs eget europæiske flyselskabs-index faldt ni pct. i sidste uge - og selskaber som British Airways og rejsebureauet TUI var blandt de store tabere.

Den kommentar blev omgående støttet af bl.a. tre franske analytikere hos CIC Swecurities, der i et nyhedsbrev til deres investorer forudsagde, at de aktier, der kan vinde på fornyet terrorfrygt er telefonselskaber og banker.

Obligationer bliver in
Den britiske investeringsbank HBOS forudsagde også i weekenden store smæk til aktiekurserne.

»Folk vil søge til investering i obligationer og valutaer som den schweiziske franc i stedet,« mener cheføkonomen Adam Chestor.

Også amerikanske Bank Ones internationale cheføkonom Ryan Shea forudsagde i går flugt af investeringer til obligationer og schweizerfranc.

»Forværret geopolitisk risiko vejer normalt til fordel for dollar, men denne gang er angrebet sket på europæisk jord, og så er implikationerne for dollaren mere komplicerede,« sagde han og bragte endnu en væsentlig faktor i den kommende uge ind i billedet: Den amerikanske nationalbanks møde tirsdag om rentepolitik.

Her vil der blive lyttet nøje efter bare den mindste positive nyhed i et land, der i et valgår stadig ikke har fået gang i jobvæksten - fordi alle virksomheder har travlt med at flytte produktion og service til lavtlønslande som Kina og Indien.