Nemmere at få råd til ny bolig

Rentefald og stigende lønninger betyder, at det i dag er økonomisk mere overkommeligt at sidde i ny bolig end for både et, to og tre år siden.

Selv om boligpriserne er steget med ekspresfart i flere år, er det faktisk blevet billigere og nemmere for unge eller andre at få hus eller lejlighed.

Det gælder i hvert fald, hvis den totale boligudgift sættes i forhold til en typisk løn i en almindelige dansk husstand.

Det fremgår af beregninger, som Nykredit løbende udarbejder i deres såkaldte »Boligindeks,« og det gælder, uanset om der optages 30-årige fastforrentede lån eller flex- eller rentetilpasningslån i boligen. Boligudgiften er nok steget en anelse det sidste års tid med et fastforrentet lån, men lønnen er steget endnu mere.

Og med rentetilpasningslån er boligudgiften end ikke steget, men faldet.

Endnu bedre ser det ud, hvis man optager de nye afdragsfrie lån. Så er det ikke bare lidt - men markant billigere end før - at få råd til større og bedre bolig.

»Den økonomiske byrde ved at eje en bolig er nede på et lavt niveau i forhold til de senere år. Så der er plads til både stigende renter og højere priser de kommende år, uden at efterspørgslen efter boliger behøver falde,« siger seniorøkonom i Nykredit, Lars Nørkjær Nielsen.

Nykredit regner da også med, at boligpriserne fortsætter op i år med ca. tre pct.