Negative renter på opsparingen: Tysk finansminister undersøger forbud

Både i Danmark og Tyskland indfører banker negative renter på kundernes opsparinger. Det er en dårlig ide, lyder det fra den tyske finansminister, der nu vil forsøge at forbyde de negative renter for kunderne med de mindste opsparinger.

Den tyske finansminister Olaf Scholz vil forbyde negative renter på de mindste opsparinger - det er symbolpolitik, lyder det fra forbrugerombudsmanden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Axel Schmidt/Reuters/Ritzau Scanpix

Pengene på bankkontoen har over en årrække langsomt bygget sig op. Snart kommer opsparingen ikke til at kunne stå i fred. For både i Danmark og Tyskland har banker indført, at kunderne skal til at betale renter i stedet for at modtage dem.

Kundernes opsparinger bliver ramt af negative renter, fordi det i sidste ende koster bankerne penge, når kunderne sparer sammen og lader deres formue hobe sig op på kontoen.

Bankerne skal nemlig betale for at have kundernes opsparinger stående i bankernes banker, som henholdsvis er Nationalbanken for Danmark og Den Europæiske Centralbank for Tyskland.

Det har i Tyskland fået finansministeren Olaf Scholz fra det socialdemokratiske parti SPD til at undersøge, om der er muligt at forbyde negative renter for de kunder, der har sparet mindst op. Det skriver avisen Süddeutsche.

Forslaget kommer fra Bayerns ministerpræsident Markus Söder, som mener, at de små formuer skal beskyttes. Tyske borgere, der har en opsparing på under 100.000 euro, svarende til omkring 750.000 danske kroner, skal fritages fra de negative renter, lyder forslaget.

Finansminister Scholz er enig, og han vil derfor tjekke lovgivningen og mulighederne igennem.

»Jeg synes ikke det er en god ide, hvis bankerne pålægger negative strafrenter på lønkontoen. Det bedste ville være, hvis bankerne bare lader være,« udtaler han til den tyske avis Funke Mediengruppe.

Strafrenter lander på kunderne

Forslaget behager ikke de tyske banker, der lige nu betaler en strafrente på 0,4 pct. til Den Europæiske Centralbank, hvis de har penge parkeret i banken. Af den grund giver 115 banker den negative rente videre til sine kunder, for selv at slippe for udgiften.

Også den tyske forbrugerombudsmand kritiserer Scholz’ modstand mod de negative renter.

»Et forbud er velment, men det er frem for alt symbolpolitik,« siger ombudsmanden Klaus Müller til nyhedskanalen Tagesschau.

Som den første bank i Danmark vil Jyske Bank indføre negative renter på de rigeste kunders opsparinger. Til forskel fra Tyskland vil bankens ændringer derfor ikke ramme dem med færrest penge.

Hos Jyske Bank er det kunder med over 7,5 mio. kr. på kontoen, der vil blive ramt af en negativ rente på 0,6 pct., medmindre andet bliver aftalt.

Om den tyske finansminister lykkes med forbuddet afhænger af, om det er muligt rent lovgivningsmæssigt. Først og fremmest har Olaf Scholz udtalt, at det kommer til at blive en langsommelig og kompliceret proces at komme igennem med forslaget.