Negativ stemning i Europa sendte KFX i minus

KFX-indekset fulgte onsdag en negativ europæisk aktiestemning og faldt 0,7 pct. Jyske Bank tabte retsag om skattefradrag. Frygt for uholdbare stigninger gav i går udslag i markante fald til de mindre banker.

Læs mere
Fold sammen
Det danske KFX-indeks var onsdag blandt de mest faldende europæiske indeks og lukkede 0,7 pct. nede i kurs 282,8. Hovedindekset blev især trukket ned af A.P. Møller - Mærsk, hvor både A- og B-aktien faldt 2,0 pct. Men KFX-faldet var bredt funderet og kun fire selskaber lukkede i plus. Det største relative fald gik til Københavns Lufthavne (- 2,7 pct.) mens Lundbeck indkasserede dagens største KFX-stigning på 1,8 pct.

Coloplast (+ 1,2 pct.) meddelte onsdag, at prisen på stomiprodukter i Tyskland må forventes at falde med 13 pct. efter årsskiftet, hvor den nye tyske sundhedsreform slår hårdt igennem på markedet. Forventningerne til prisfaldene, som tidligere har lydt på »op til 15 pct.« kan nu præciseres, efter at de tyske sygeforsikringsselskaber i går fastlagde de nye tilbudspriser på stomiprodukter. Ifølge meddelelsen vil Coloplast nu fokusere på at indstille sig på de nye markedsforhold, hvilket kan indebære en konsolidering af det tyske marked.

Jyske Bank (- 2,0 pct.) må erkende, at banken ikke lovligt har kunnet trække et kurstab på annullering af egne aktier fra i skat. Det blev slået fast af Landsskatteretten i går. Dommen medfører, at Jyske Banks skattepligtige indkomst for 1999-2002 bliver reduceret med 135 mio. kr.

Den seneste tids tvivlen på berettigelsen af især de mindre bankers markante stigninger de seneste år, betød onsdag store kursfald til en række mindre banker. Blandt andet faldt Fiona Bank (- 8,2 pct.), Svendborg Sparekasse (- 7,5 pct.), Forstædernes Bank (- 7,5 pct.) og Amagerbanken (- 5,0 pct.).

SAS (- 0,8 pct.) står over for at skulle betale en bøde på 20 mio. kr. efter, at de norske konkurrencemyndigheder har vurderet, at datterselskabet SAS Braathens har udøvet unfair konkurrence over for konkurrenten Coast Air.

Coast Air har måttet indstille flyvningerne efter, at SAS Braathens har opereret med så lave priser, at det også gav underskud hos SAS. Og det tolkes nu af konkurrencemyndighederne som et direkte forsøg på at presse konkurrenterne ud af markedet.

Aktieinvesteringsselskabet SmallCap Danmark (uændret) har opjusteret forventningerne til hele årets resultat væsentligt. Således ventes nu et resultat før skat på 85 mio. kr. mens der tidligere var forventet et resultat i omegnen af 50-60 mio. kr.

Dagens højdespringer blandt de danske aktier var fodboldklubben AGF, som steg hele 36 pct. En stigning, som fandt sted på trods af klubbens fyring af Stig Tøfting tirsdag.

Se de opdaterede børskurser

på www.berlingske.dk